L'Agència Tributària de Catalunya (ATC) completa la seva primera fase de desplegament territorial el pròxim 4 de setembre, quan està previst que es posin en marxa 28 noves oficines arreu de la geografia catalana -15 pròpies i 13 compartides amb administracions locals. El secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, assegura que aquesta nova xarxa territorial de l'ATC persegueix el doble objectiu de situar la hisenda catalana "més a prop del ciutadà" i també el d'anar "més lluny com a país". En aquest sentit, Salvadó assegura que les noves oficines territorials seran "un punt de palanca important per assumir en un futur plenes competències en matèria tributària".

Salvadó ha assegurat que "tot està preparat" perquè a partir de dilluns les noves oficines de la hisenda catalana puguin estar "plenament en funcionament". La nova xarxa territorial, assegura, suposarà una millora per als contribuents, que a partir d'ara trobaran concentrats diversos serveis que fins ara depenien de fins a tres administracions diferents.

En aquest sentit, des de les oficines de l'ATC es gestionaran els impostos cedits a la Generalitat i que fins ara depenien de ls registradors de la propietat -successions i donacions, transmissions patrimonials i actes jurídics documentats-. També es gestionaran els impostos propis, fins ara centralitzats a Zona Franc, i es farà la recaptació executiva d'impostos, taxes, multes o sancions no satisfets, que fins ara assumia l'Estat.

Salvadó ho ha explicat en una visita a l'oficina de Vilafranca del Penedès, on hi treballaran una vintena de persones. En el conjunt del territori, l'ATC tindrà un total de quinze oficines pròpies i tretze que seran compartides amb altres administracions, com ajuntaments, consells comarcals o diputacions.

El secretari d'Hisenda afirma que s'ha fet un "feinada" intensa en els darrers mesos per completar el desplegament territorial de l'ATC, on treballaran al voltant de 800 persones, el doble de la plantilla que hi havia fins ara. També s'ha avançat en desenvolupant tecnològic i la previsió és que si la gestió telemàtica dels tributs era del 30% ara fa un any, amb l'arrencada de la nova xarxa territorial es preveu situar-se en el 70%.