Els hotels gironins esperen tancar el mes d'agost amb una ocupació similar a la de l'any passat. La xifra, tot i ser bona, estaria una mica per sota de les expectatives, que auguraven un creixement respecte a l'agost de 2016. Una situació semblant viuen les cases de turisme rural, amb un 80% d'ocupació en les zones litorals, i entre el 60% i el 80% en les d'interior. Els càmpings, amb una primera quinzena d'agost pràcticament al 100%, esperen tancar la temporada amb xifres com les d'agost de 2016. Per la seva banda, els apartaments turístics compten millorar de dos punts els resultats d'un any enrere, gràcies a una també excel·lent primera quinzena d'agost, en la qual l'ocupació ha arribat al 94%.

La Federació d'Hostaleria va indicar ahir que a l'agost, de moment, s'estan complint les prediccions, i en alguns caps de setmana hi ha hagut plena ocupació. «Les xifres són semblants a l'any passat, que va ser un bon any, tot i que les administracions parlaven que se superarien les xifres de l'any passat, no ha sigut així. A les comarques de Girona han estat semblants, bones, però no superiors al 2016», assenyalaven els responsables dels hotels. Ja al mes de juliol, les previsions es van complir a l'interior, mentre a la muntanya es van superar.

Els establiments rurals gironins assenyalen que la lleugera disminució de reserves del mes de juliol ha estat compensada per l'augment a l'agost, quan l'Alt i el Baix Empordà han tingut ocupació plena en algunes dates. A més de seguir la recuperació del mercat interior, continuen essent importants les reserves de França, Holanda i Bèlgica.

Un 65-70% als càmpings

Per la seva banda, els càmpings de les comarques de Girona han registrat ocupacions al juliol d'entre el 65 i el 70%. A més, es compta tancar l'agost amb una ocupació mitjana del 85% (amb una primera quinzena molt bona, amb xifres de pràcticament el 100% d'ocupació). I pel que fa al global de la temporada d'estiu, l'Associació de Càmpings de Girona espera que les xifres siguin molt similars a les de l'any passat.

El president de l'Associació, Miquel Gotanegra, destaca com a novetat un increment progressiu del turisme català, «gràcies a la gran tasca que fa el sector, a les inversions continuades i a les campanyes de promoció cada cop hi ha més catalans que opten per passar les seves vacances en un càmping». Com a repte pendent, Gotanegra manté que cal aconseguir més clients al juliol (aquest mes es depèn molt de les dates de les vacances escolars d'altres països).

En l'àmbit dels apartaments turístics, l'ocupació mitjana al juliol ha estat del 75% ( amb una primera quinzena del 66 per cent i una segona quinzena amb el 85% d'ocupació). Pel que fa a la primera quinzena d'agost, les xifres arriben al 94%. L'Associació Turística d'Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA) compta tancar la temporada dos punts per sobre de la del 2016. La gerent de l'Associació, Àngela Galceran, afirma que el comportament de l'ocupació durant l'última setmana d'agost i les dues primeres de setembre determinarà si es consolida o no la tendència dels últims dos anys, en què la temporada turística s'allarga més enllà dels mesos de juliol i agost.

Galceran també destaca que s'ha detectat una lleugera recuperació del client de l'Estat espanyol i que predomina el turisme francès, que es desplaça sobretot en cotxe propi, amb molts visitants que repeteixen cada any i es desplacen per les comarques gironines.

Influència de l'atemptat

Les previsions per al setembre són, tristament, complicades de fer, ja que aquest any es poden veure influïdes per l'atemptat ocorregut dijous a Barcelona. Els hotels preveien un bon setembre si el temps acompanyava, ja que així es podria allargar la temporada, però a la incertesa meteorològica s'hi ha afegit la de seguretat. Per tant, encara és aviat per saber-ho.

Els representants de l'Associació turística d'apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona, per la seva banda, confien que l'atemptat terrorista no afecti el sector.

I pel que fa als càmpings, l'Associació ha mostrat la contundent condemna pels atacs «que han deixat víctimes mortals i que s'han dut a terme contra evidents interessos turístics». L'entitat també ha manifestat el condol als familiars de les víctimes, la solidaritat i escalf amb els afectats i l'agraïment i suport als cossos de seguretat i equips d'emergència.