La costa catalana es torna a omplir un agost més amb unes previsions d'ocupació hotelera del 95% a la Costa Brava, del 93% a la Costa Daurada i del 85% a Barcelona, xifres que mantenen la tendència obtinguda en estius anteriors.

A la Costa Brava, s'espera que els establiments hotelers assoleixin una ocupació del 95% durant el mes d'agost, com ha succeït en anys anteriors, després d'un juliol amb una ocupació al voltant del 90%. El gerent de l'Associació d'Hostaleria Costa Brava Centre, Martí Sabrià, ha comentat que, «com cada agost», la regió estarà «gairebé plena». Per a Sabrià, la novetat d'aquest estiu no ve del creixement de l'ocupació, que segueix la seva tendència general, sinó de l'augment del preu per habitació que paguen els usuaris. «L'ocupació no creixerà respecte a altres estius, però sí que ho farà la facturació per habitació i la despesa per turista», raona Sabrià, que atribueix aquest increment dels preus a la recuperació de la demanda.

Martí Sabrià defensa que ara es tornen a gastar més diners en oci perquè existeix un «cansament de l'estalvi», encara que creu que aquest increment de la despesa mai serà igual al que es feia abans de la crisi econòmica, ja que serà més conscienciós. De tots els visitants que venen a les comarques gironines, els francesos són els més nombrosos, fet que s'explica, segons Sabrià, per l'efecte de proximitat. Per a setembre, el gerent de l'Associació d'Hostaleria Costa Brava Centre apunta que les perspectives són «magnífiques», amb una previsió d'ocupació del 90%, però puntualitza que a final d'estiu existeix el risc que el clima jugui en contra, de manera que cal ser «prudent».

Turisme a la Costa Daurada

A la Costa Daurada, la previsió per aquest agost és del 93%, segons explica el portaveu de l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda, Sergio Ibarduen, que valora com a «molt positives» aquestes xifres. Després d'un juliol amb els establiments hotelers plens al 88%, Ibarduen remarca que el 2017 podria ser l'any en què la seva regió recuperaria el pic històric obtingut el 2006, abans de la crisi. És per això que el portaveu considera que es tracta d'un «bon any» per al turisme a la Costa Daurada, en el que, a més, cap dels mercats, tant nacionals com internacionals, retrocedeixen sinó que tots avancen.

Per a Ibarduen, després d'uns anys en els quals el mercat nacional estava «delicat», aquest estiu s'està notant un «canvi de tendència». També malgrat el Brexit, el portaveu remarca que l'arribada de turistes britànics, nacionalitat que predomina a la Costa Daurada, no ha disminuït i que l'afectació ha estat «nul·la». Mercats residuals a la Costa Daurada com el polonès, el búlgar, el serbi, el txec o l'eslovac estan agafant força segons el portaveu, pel que creu que estan deixant de ser «anecdòtics» i podrien anar augmentant progressivament.

Per la seva banda, el Gremi d'Hotels de Barcelona espera