Els empresaris gironins, agrupats sota el paraigües del Grup Impuls per Girona (GiG), han reclamat "una solució consensuada" per a la nova línia de 220 kV que ha d'unir la MAT amb la subestació de Juià (Gironès). En un comunicat, asseguren que el projecte s'ha de fer, perquè "contribuirà a evitar situacions compromeses en el subministrament de la Costa Brava nord". Ara bé, també subratllen que la solució ha de tenir "garanties", en cap cas ha de malmetre "el territori" i s'ha de prendre de manera consensuada "amb els ajuntaments implicats". Per això, "tenint en compte el precedent d'oposició a la MAT", l'empresariat demana "abandonar les postures maximalistes" i que Red Eléctrica, la Generalitat i els municipis s'asseguin per negociar "un traçat respectuós amb el medi ambient i els habitatges".

La nova línia de 220 kV projectada per Red Eléctrica ha de connectar la futura subestació de la MAT a Sant Julià de Ramis (de la qual ara se n'han començat les obres) amb la d'Endesa a Juià. En total, tindrà 5,6 quilòmetres i una vintena de torres. La línia, amb un pressupost d'1,89 MEUR, afectarà cinc termes municipals: Juià, Celrà, Bordils, Cervià de Ter i Sant Julià de Ramis.

Els ajuntaments ja han dit obertament que s'oposen a la infraestructura. A més, des del territori també ha nascut una plataforma opositora, 'Salvem la llera del Ter', que reclama que la nova línia de 220 kV no tiri endavant.

Aquest dimarts, l'empresariat gironí ha donat a conèixer la seva postura al voltant del projecte. Ho ha fet a través d'un comunicat del GiG, que formen les tres cambres de comerç, les patronals Pimec i Foeg i el Fòrum Carlemany.

Els empresaris recorden que cal "reforçar" i fer "més eficient" la xarxa elèctrica de la demarcació. "Empreses i particulars han patit massa sovint els efectes negatius dels col·lapses d'una xarxa que encara té molts punts dèbils", diu l'escrit. Per això, el GiG assegura que la nova línia de 220 kV s'ha de fer, perquè "contribuirà a evitar situacions compromeses en el subministrament de la Costa Brava nord".

"Solució amb garanties"

Ara bé, els empresaris també reclamen que el traçat que s'adopti es faci "amb garanties". En definitiva, que la nova línia "no malmeti el territori" i que, "sobretot" -precisen-, es pacti amb tots els ajuntaments implicats. El GiG recorda que, "tenint en compte el precedent de l'oposició a la MAT", la millor solució passa per "abandonar les postures maximalistes i asseure's a negociar un traçat respectuós amb el medi ambient i amb els habitatges del seu traçat".

Text