Sis de cada deu famílies a les comarques gironines tenen dificultat per arribar a final de mes. Són dades que facilita l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) sobre condicions de vida a Catalunya el 2016. L'estudi mostra que a la demarcació de Girona, tot i ser la tercera zona més ben posicionada, per sobre de Barcelona i les Terres de l'Ebre, arribar a final de més no és fàcil.

Segons l'informe, les dificultats per arribar amb solvència econòmica a final de mes afecten el 61% dels habitants gironins i un 63% de les llars de la demarcació.

L'estudi, publicat ahir, revela per primera vegada dades territorials sobre la distribució de la renda a les llars, l'exclusió social i les condicions de vida. Per exemple, s'estudien algunes privacions materials de les persones, entre elles les festes. Segons les dades, més d'un terç de la població gironina no es pot permetre vacances d'una setmana un cop l'any. Tot i no diferir massa d'altres zones del principat, l'estudi situa a la demarcació en el 32% la població amb aquestes dificultats, dos punts per sota de la mitjana a Catalunya, situada en el 34%.

Pel que fa a les privacions materials també s'analitzen els nivells de carències pel que fa a fer-se càrrec de despeses imprevistes. En aquest sentit, les famílies gironines es troben en les posicions més baixes de l'estadística territorial catalana i per sota de la mitjana general. Juntament amb les Comarques Centrals i les Terres de l'Ebre, un terç de la població gironina no disposa d'estalvis per fer-se càrrec de despeses no previstes.

Renda per persona

La renda és un dels altres objectes d'estudi del detallat informe. Segons les dades de l'Idescat, la renda per persona a les comarques gironines es col·loca a la tercera posició, només per darrere de l'àrea metropolitana i el Penedès. Mentre a aquestes zones tenen una mitjana anual de 13.446 euros i 12.443 euros, respectivament, la de la demarcació se situa als 11.717 euros anuals.

Les dades, que són més positives a nivell comparat pel que fa a la privació de vacances d'una setmana un cop l'any, no eviten que la població de Girona obtingui una renda anual menor a la mitjana de l'àmbit territorial, que se situa per sobre els 12.500 euros.

Quan la renda és estudiada per llars, les dades encara són més negatives. Uns 28.433 euros és el que ingressen de mitjana les llars gironines, significativament inferior, novament, als gairebé 31.500 euros que ingressen de mitjana les llars catalanes.

Habitatge

Una darrera dada que l'informe ofereix és la despesa mensual en habitatge. Pel que fa a aquestes estadístiques, la demarcació tornaria a estar de nou per sota la mitjana general.

Mentre els catalans es gasten mensualment de mitjana més de 350 euros, quan aquesta dada es porta a la demarcació de Girona, la xifra no arriba als 330 euros.

Prestacions socials

El nivell de prestacions socials és un altre dels focus d'aquest estudi d'àmbit autonòmic. Segons l'Idescat, 6 de cada deu llars gironines reben alguna prestació de l'Estat. En aquest cas, la xifra coincideix amb la que reben de mitjana les altres comarques. I per sobre de la demarcació només es trobarien l'àmbit territorial de les Terres de l'Ebre, Ponent i el Camp de Tarragona, on entre un 65% i un 75% de les llars rebrien en aquest cas prestacions.

Per tipologies, el 67% de les que es donen a Girona corresponen a prestacions de vellesa i supervivència (una taxa deu punts superior a la mitjana catalana), i la resta a prestacions d'atur.Pobresa

Els indicadors de risc de pobresa i exclusió social només s'han calculat en l'àmbit territorial metropolità, on s'ha detectat més d'un 17%.

Aquesta xifra es calcula mitjançant la proporció de població que està en risc de pobresa, té privació material severa o, baixa intensitat de treball.

A escala general, Catalunya obtindria una xifra significativament superior, incloent-hi més del 22% de la població en risc de pobresa o exclusió social.