Les incerteses derivades pel procés sobiranista ja no figuren entre les tres principals preocupacions que tenen les grans empreses gironines. De fet, d'un any per l'altre, el temor que la situació política afecti la marxa del negoci ha caigut fins al setè lloc. Així ho constata el darrer estudi 'Girona 100', elaborat per la consultoria KPMG i la Universitat de Girona (UdG). L'informe, que anualment registra l'evolució de les firmes líders a la demarcació, també conclou que el 2016 va ser un bon any. El 80% de les empreses van augmentar plantilla i més del 60% van tancar l'exercici amb increments de facturació i de vendes a l'exterior. La indústria càrnia continua essent la líder, però el contrapunt el posen les empreses de comerç i serveis. Moltes d'elles van patir descensos de facturació l'any passat. Segurament, segons posa de relleu KPMG, perquè el "mercat natural" d'aquests sectors sol ser l'estatal.

L'estudi 'Girona 100', que ja arriba a la vuitena edició, té dues parts diferenciades: una de quantitativa, que pren com a referència les darreres dades publicades (en aquest cas, del 2015) i un altra de qualitativa. Aquí, s'enquesten els responsables de les 100 grans empreses de la demarcació. No només se'ls demana sobre l'evolució de les firmes, sinó també se'ls pregunta sobre quines són les seves demandes i preocupacions.

I és aquí on apareix que les incerteses derivades del procés ja no són un dels seus principals temors. De fet, la diferència de respostes entre un any i l'altre és significativa. Al 2016, fins a un 30% dels directius temien que la situació política a Catalunya tingués conseqüències per a les seves empreses. Aquest 2017, el percentatge ha caigut fins al 16%.

I de ser la tercera de les preocupacions dels enquestats, ara el procés sobiranista ha passat a ser la setena. Per davant seu, els directius de les grans empreses hi situen altres temors. El primer de tots, la creixent competència (que apareix al 32% de les respostes), seguida de l'increment del preu de les matèries primeres (28%) o la preocupació per trobar personal qualificat (28%). I ja a més distància, però en tot cas sempre abans que el procés, la disminució de la rendibilitat o l'augment del cost de la mà d'obra.

Primer el dia a dia; després, les infraestructures

Al costat de les preocupacions, el 'Girona 100' també posa de relleu quines són les demandes dels directius de les grans empreses. I aquí gairebé la meitat dels enquestats (42%) reclama que s'incrementin els incentius per dur a terme inversions. A més, un de cada tres aposta perquè els acords laborals siguin "més senzills i flexibles", perquè se'ls redueixi paperassa i perquè es rebaixin els impostos que han de pagar.

L'estat de les infraestructures a la demarcació, i la demanda perquè millorin, també apareix dins el llistat de demandes dels empresaris. Però ho fa en cinquena posició (14% de les respostes).

Segons la directora de la Càtedra d'Empresa familiar de la UdG, Pilar Marquès, això es pot deure simplement a un tema de prioritats. "Les infraestructures es veuen a mitjà termini, i davant d'això les empreses reclamen que, abans que res, se'ls hi faciliti la vida diària; és a dir, que se'ls redueixi la burocràcia o que se'ls reconeguin incentius per la feina que fan", concreta l'autora de l'estudi.

Més plantilla, facturació i exportacions

La part qualitativa del 'Girona 100' també inclou un apartat sobre l'evolució de les grans firmes. I de les respostes dels directius, se'n desprèn que el 2016 ha estat un bon any. De fet, el 80% de les empreses van incrementar plantilla i el 63% van créixer tant en facturació com en exportacions.

Tot i això, però, del centenar de firmes, també n'hi ha un 16% que van tancar l'exercici amb resultats negatius. Sobretot, són firmes del sector del comerç i els serveis. Segurament, segons posa de relleu el soci responsable de KPMG Manel Blanco, perquè el "mercat natural" d'aquests sectors sol ser l'estatal.

Un 27% més de beneficis

Al costat de la part qualitativa, el 'Girona 100' també posa xifres a l'evolució de les empreses. En aquest cas, però, les dades quantitatives es refereixen al 2015. Aquell any, i per setè exercici consecutiu, l'informe constata com les 100 empreses més grans de la demarcació van créixer en vendes. En concret, un 3%, arribant a facturar en conjunt 8.774 milions d'euros (MEUR).

Al costat de la xifra de negocis, l'estudi també constata com també hi va haver un increment de la rendibilitat. O el que és el mateix, que el benefici de les grans empreses gironines, en conjunt, va tornar a créixer. En concret, ho va arribar a fer fins a un 27% (passant dels 170 MEUR del 2014 als 216 del 2015).

Canvi de mans

El darrer estudi 'Girona 100' també permet veure com l'empresa familiar continua tenint un gran pes al teixit empresarial gironí. De fet, només cal donar una ullada a les estadístiques. Del centenar d'empreses analitzades, 81 són familiars. I entre totes, aporten el 75% de la facturació global (6.583 MEUR). Un percentatge, però, que ha canviat onze punts d'un any per l'altre (al 2014, era el 86%) pel canvi de mans de Grup Miquel (actualment, propietat del gegant xinès Bright Foods).

Per sectors, aquell que sobresurt per damunt de la resta és el carni, amb gairebé una de cada cinc empreses (en concret, 21). Per últim, el 'Girona 100' també recull com, al llarg del 2015, les empreses incloses a l'estudi van crear un 12% més de llocs de treball (de 23.003 s'ha passat a 25.899).

Gran part d'aquests gairebé 2.900 contractes nous, però, també s'han de posar en relació amb el fet que el 'Girona 100' incorpora per primer cop dues empreses de treball temporal. Si no es tenen en compte, la suma de llocs de treball creats en d'altres sectors se situa en 300.

I com a colofó, una curiositat. De les 100 empreses que facturen més a les comarques gironines, n'hi ha 53 que es mantenen al llistat des del primer estudi. Totes elles, entre els anys 2007 i 2015, van arribar a augmentar un 18% la seva xifra de negoci i un 44% els beneficis.