a població ocupada en el sector primari ha caigut un punt entre 2001 i 2016, fins un 1,6%, tot i que les superfícies forestals i agrícoles ocupen el 90% del territori. Segons la Fundació Món Rural, la major part del territori és gestionada per un nombre cada vegada menor de persones. Els boscos suposen un 38,7% del territori, mentre que els conreus ho són un 29, 1% i les bosquines i prats un 22,3%, segons dades corresponents al 2014. La indústria agroalimentària aporta 4.581 milions d'euros al PIB català, mentre que el sector primari hi contribueix amb uns 1.948 milions. En aquest sentit, el pes econòmic de la indústria agroalimentària multiplica per 2,3 el del sector primari. La Fundació del Món Rural quantifica l'impacte econòmic del conjunt del sector agrari català en uns 8.000 milions d'euros anuals.

La balança comercial dels productes agroalimentaris s'equilibra des del 2010, arribant a un 29% les importacions i el 22% les exportacions del conjunt de l'estat en 2016, aportant un dèficit comercial de 69 milions d'euros.

El 23% dels conreus al 2016 van ser amb producció ecològica o integrada. L'agricultura ecològica multiplica per 16 des del 2000. L'agricultura ecològica té una extensió de 171.937 hectàrees, multiplicant per 8 els productors i arribant a tenir-ne 2.496 productors.

D'altra banda, la Fundació Mon Rural ha explicat que cal millorar la gestió de l'aigua, ja que el sector primari suposa el 74% de la demanda d'aigua a Catalunya, una tercera part de la qual es retorna. A més, han comentat que és necessària una promoció correcta de la fertilització orgànica i "s'ha de fer un ús racional de les substàncies amb impacte sobre el medi". El 41% dels aqüífers catalans tenen un excés de nitrats causats per l'impacte del sector primari. També han apuntat que és necessari reduir el 9'5% de les emissions globals de gasos amb efecte hivernacle a Catalunya, segons dades de 2014.

La organització ha apuntat que els serveis positius de sector primari són majors que aquelles externalitat negatives. L'activitat agrària i silvícola catalana aporta 8.972 milions d'euros, mentre que les negatives suposen un 902 milions, segons dades del 2014.

La balança comercial dels productes agroalimentaris s'equilibra des del 2010, arribant a un 29% les importacions i el 22% les exportacions del conjunt de l'estat en 2016, aportant un dèficit comercial de 69 milions d'euros, segons la Fundació del Món Rural.

El 23% dels conreus de Catalunya van ser amb producció ecològica o integrada l'any 2016. Des de l'any 2000, l'agricultura ecològica ha vist multiplicar per 16 la superfície que s'hi dedica, assolint l'any passat les 171.937 hectàrees, mentre els productors s'han multiplicat en aquests anys per 8, arribant als 2.496 arreu de país.

D'altra banda, la Fundació Mon Rural ha defensat la necessitat de millorar la gestió de l'aigua, ja que el sector primari suposa el 74% de la demanda d'aigua a Catalunya, una tercera part de la qual es retorna. L'entitat considera necessària una promoció correcta de la fertilització orgànica i, en aquest sentit, "s'ha de fer un ús racional de les substàncies amb impacte sobre el medi" ja que el 41% dels aqüífers catalans tenen un excés de nitrats causats per l'impacte del sector primari. Des de la FMR també han apuntat la necessitat de reduir un 9,5% les emissions globals de gasos amb efecte hivernacle a Catalunya.

La organització ha apuntat que les aportacions positives de sector primari al conjunt del país són majors que aquelles externalitat negatives. L'activitat agrària i silvícola catalana aporta 8.972 milions d'euros, mentre que les negatives suposen un 902 milions, segons dades del 2014.

En el marc de la jornada 'El valor ocult de l'activitat agrària a Catalunya, el director de la Fundació Mon Rural, Josep Maria Palau, ha explicat que "cal millorar la integració de les polítiques públiques sobre el medi rural i el sector primari, impulsar polítiques que afavoreixin l'estructuració dels sectors productius i rendes dignes pels productors, fomentar estratègies que aportin valor afegit a la producció (Denominacions d'Origen, marques de qualitat o certificació forestal)". També ha defensat que cal "posar en valor l'espai agrari i potenciar instruments que en millorin la gestió, desenvolupar el Pla territorial sectorial agrari i els Plans d'ordenació de recursos forestals, impulsar la recerca i la transferència i científica orientades a millorar l'eficiència i la sostenibilitat de la producció agrària i divulgar i sensibilitzar el conjunt de la societat sobre l'activitat agrària i els recursos i valors que aporta".

En la seva intervenció, la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, ha exposat que "cal fer mes conscient a la societat de la importància del sector primari, ja que és la base del país i pot ser la capacitat de recuperar valors de riquesa". "Com a país volem ser més capaços i ser justs i sostenibles en el sector primari com protagonista", ha sentenciat Meritxell Serret.