Els preus han pujat 9 dècimes a l'abril a Catalunya en relació al mes anterior, mentre que l'increment interanual ha estat del 2,8%, tres dècimes per sobre de la taxa registrada al març. En relació amb l'abril de l'any passat, els principals increments s'han vist en el preu dels paquets turístics (un augment del 20,9%) i dels allotjaments (6,2%), atès que enguany la Setmana Santa ha estat a l'abril. L'electricitat i el gas segueixen pujant i ho fan un 12,8% en taxa interanual (2,5 punts més del que van pujar al març), mentre que els preus associats al transport augmenten (6,7%) però la pujada dels preus dels carburants d'aquest mes és menor a la de l'abril de l'any passat. Pel que fa al conjunt de l'estat espanyol, l'IPC ha registrat un increment d'una dècima en relació al març i d'un 2,6% en comparació amb fa un any.

Si ens fixem en les dades que l'Institut espanyol d'estadística desglossa per autonomies, Catalunya lidera l'increment interanual de preus, juntament amb Castella i Lleó i Galícia, on també han pujat un 2,8%. Extremadura és on menys han pujat, un 2%.

Si anem al detall de què ha fet pujar l'IPC a Catalunya, els preus dels paquets turístics registren un increment especialment elevat, del 20,9%. L'ascens és tan destacat perquè el 2016 van baixar i perquè aquest any la Setmana Santa ha caigut en abril. Pel que fa al capítol dels costos relacionats amb l'habitatge, registren un increment del 4,6%, per la lleugera pujada dels preus de l'electricitat i per l'ascens del gas, que va registrar baixades l'abril del 2016. És destacable també, però en sentit contrari, la disminució dels preus del gasoli per a calefacció, que l'any passat van pujar. Per la seva part, els hotels i restaurants van registrar un increment a Catalunya del 2,1%. Dins d'aquest apartat, l'allotjament va augmentar un 6,2%.

D'altra banda, els grups que augmenten de preu però per sota del que ho van fer al març són el vestit i el calçat, amb un increment del 0,5%, impulsat a la baixa sobretot per la caiguda dels preus del calçat i les seves reparacions. També el transport, que descendeix la seva taxa d'increment fins al 6,7%, sobretot pel fet que la pujada dels preus dels carburants aquest mes és menor a la de l'abril de l'any passat. Aliments i begudes no alcohòliques, amb un 1,2%, també augmenten menys que al març (1,6%), a conseqüència de la baixada dels preus de les fruites fresques, que van augmentar l'any anterior.

En termes intermensuals i encara a Catalunya, el vestit i el calçat es el que més puja respecte al mes anterior, un 10,4%. Han baixat de preu les begudes alcohòliques (-0,6%), els aliments (-0,1%) i els serveis de telefonia i fax (-2,4%).

En l'àmbit estatal, la taxa de variació anual de la inflació subjacent -que no té en compte els aliments no elaborats ni els productes energètics- va augmentar tres dècimes a l'abril, fins a l'1,2%, de manera que continua 1,4 punts per sota de l'IPC general. D'altra banda, la taxa de variació anual de l'IPC harmonitzat se situa en el 2,6%, cinc dècimes per sobre de la registrada el mes anterior. La variació mensual de l'IPC harmonitzat és del 0,9%, segons informa l'institut d'estadística espanyol.

Preus a l'alça des de l'agost del 2016

Després de passar sis mesos amb descens de preus l'any passat a Catalunya, l'agost del 2016 la taxa interanual de l'IPC va abandonar els números negatius i des d'aleshores s'han mantingut en taxes positives. El gener i el febrer del 2017 van arribar a augmentar un 3,1%, si bé al març la xifra es va refredar fins al 2,5% i a l'abril recupera tres dècimes, fins al 2,8%.

Girona, Tarragona i Lleida, on més pugen els preus

Si tenim en compte l'augment de preus en relació amb l'abril del 2016, Girona, Tarragona i Lleida van ser líders, amb un 2,9%, mentre que a Barcelona l'increment va ser del 2,7%.

Encara en termes interanuals, a Barcelona els preus van pujar tres dècimes més del que ho havien fet al març (2,4%); a Girona i a Lleida, l'increment va ser el mateix que el mes anterior, del 2,9%; i a Tarragona, van augmentar una dècima més que al març (2,8%).

Per demarcacions i en comparació amb el mes anterior, els preus van pujar un 0,8% a Girona i a Lleida. On menys van augmentar va ser a Tarragona (0,6%) i on més, a Barcelona (1%).