A l'hora de fer la declaració de la renda, són molts els espanyols que acumulen diferents dubtes sobre la seva tramitació. Una d'elles té a veure amb l'obligació de declarar.

La declaració de la Renda és un tràmit amb els serveis d'Hisenda al que estan obligats molts espanyols. De fet, amb caràcter general, i com recorda l'Agència Tributària a la seva pàgina web, estan obligats a declarar tots els contribuents persones físiques residents a Espanya, excepte els quals hagin percebut, de forma exclusiva, rendes procedents de:

Límit i requisits per fer la declaració de la renda

-Rendiments íntegres del treball (incloses, entre unes altres, les pensions i havers passius, així com les pensions compensatòries i les anualitats per aliments) que no superin els següents imports:

a) 22.000 euros anuals si procedeixen d'un únic pagador.

-També s'aplica aquest mateix límit quan els rendiments del treball procedeixin de més d'un pagador, si la suma de les quantitats percebudes del segon i restants pagadors, per ordre de quantia, no superen en el seu conjunt la quantitat d'1.500 euros anuals.

-El límit serà també de 22.000 euros, quan es tracti de contribuents els únics rendiments dels quals del treball consisteixin en les prestacions passives al fet que es refereix l'article 17.2.a) i la determinació del tipus de retenció aplicable s'hagués realitzat d'acord amb el procediment especial establert reglamentàriament. Per a això el pensionista amb dos o més pagadors, deurà haver sol·licitat la determinació del tipus de retenció per mitjà del model 146.

b) 12.000 euros anuals en els següents suposats:

-Quan procedeixin de més d'un pagador (excepte l'excepció prevista en el punt anterior).

-Quan es percebin pensions compensatòries del cònjuge.

-Quan es percebin anualitats per aliments que no estiguin exemptes (estan exemptes les anualitats per aliments percebudes dels pares en virtut de decisió judicial).

-Quan el pagador dels rendiments del treball no estigui obligat a retenir d'acord amb el previst reglamentàriament (v. art. 76 Rgl. IRPF).

-Quan es percebin rendiments íntegres del treball a tipus fix de retenció de l'article 80.1. 3º i 4º del reglament de l'Impost.

-Rendiments íntegres del cabdal mobiliari (dividends d'accions, interessos de comptes, de dipòsits o de valors de renda fixa, etc.) i guanys patrimonials (guanys derivats de reemborsaments de participacions en Fons d'Inversió, premis per la participació en concursos o jocs, etc.), sotmesos a retenció o ingrés a compte, amb el límit conjunt d'1.600 euros anuals.

Quan la base de retenció no s'hagi determinat en funció de la quantia a integrar a la base imposable el guany patrimonial obtingut procedent de transmissions o reemborsaments d'accions o participacions d'institucions d'inversió col·lectiva no podrà imputar-se com a guany patrimonial sotmès a retenció o ingrés a compte a l'efecte dels límits excloents de l'obligació de declarar.

-Rendes immobiliàries imputades, rendiments íntegres de cabdal mobiliari no subjectes a retenció derivats de Lletres del Tesoro i subvencions per a l'adquisició d'habitatges protegits o de preu taxat, amb el límit conjunt d'1.000 euros anuals.

Quan el contribuent no hagués estat titular dels immobles que generen rendes immobiliàries imputades durant la totalitat de l'any 2016 (per haver-ho adquirit o transmès en aquest exercici), el valor cadastral (o, en defecte d'això, el valor d'adquisició) es prorratejarà a aquests efectes en funció del nombre de dies de l'any 2016 durant els quals el contribuent hagi estat titular del mateix.

Qui no té l'obligació de fer la declaració de la renda 2016

En cap cas estaran obligats a declarar (salvo a l'efecte del previst a l'apartat següent) els contribuents que obtinguin exclusivament rendiments íntegres del treball, del capital o d'activitats econòmiques, així com guanys patrimonials, amb el límit conjunt d'1.000 euros anuals i pèrdues patrimonials de quantia inferior a 500 euros.

Quan es fa la declaració de la renda

Els contribuents que vulguin elaborar de manera presencial en oficines la seva declaració de la Renda de 2016 podran sol·licitar la seva cita prèvia a partir del proper 4 de maig. La campanya s'estén fins al juny.