El Govern ha acordat aquest dimarts destinar mig milió d'euros a dinamitzar les actuacions de cooperació dels Grups d´Acció Local Pesquer (GALP) per al període 2018-2023, dels quals 100.000 euros es destinaran a atendre la convocatòria del 2018 d´ajuts per als projectes de cooperació dels Grups d´Acció Local del sector pesquer català seleccionats en el marc del Programa Operatiu del Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) 2014-2020, que obre una oportunitat per al desenvolupament local participatiu mitjançant la creació d'aquests grups. Els GALP són els encarregats del disseny i el desenvolupament d´estratègies per a la gestió dels ajuts de l'FEMP en el seu àmbit territorial, de manera que la gestió sigui de baix a dalt, tot permetent centrar les actuacions i els recursos en les prioritats definides pel territori mateix.

Les actuacions de cooperació permetran als GALP de Catalunya establir xarxes de col·laboració, projectes conjunts, i intercanvi de millores pràctiques amb altres grups pesquers europeus. Es prioritzaran les actuacions de cooperació amb GALP del Mediterrani per tal de trobar sinergies i impulsar projectes comuns.

Les estratègies de desenvolupament local pesquer serviran per la creació de llocs de treball al sector, l´augment del valor afegit dels productes de la pesca i l´aqüicultura, la diversificació de l´activitat pesquera (amb una important incidència en el turisme pesquer i la pesca turisme), el foment de l´economia blava i la protecció del medi ambient territorial.

També es destinaran a la protecció i recuperació del patrimoni cultural dels municipis pesquers, el foment de la cohesió social (amb una important incidència sobre la incorporació de la dona i del jovent, i la formació i capacitació dels professionals del sector pesquer), i a l´impuls en les comunitats locals de mecanismes de participació local i nous models de governança.