Els beneficis nets d'Endesa han caigut un 26% interanual (fins els 253 milions d'euros) durant el primer trimestre de 2017 per l'alça de preus en el mercat elèctric majorista durant els primers tres mesos de l'any, segons ha informat la companyia en un comunicat. Els ingressos han augmentat un 7%, però els costos de la compra d'electricitat per a la venda al client final i els costos del consum de combustibles a les centrals tèrmiques "s'han incrementat de manera significativa", el que ha donat lloc a una reducció del marge brut en un 6%, fins situar-lo en 1.236 milions d'euros. El marge del negoci liberalitzat ha registrat un descens important (-18%) per l'augment dels costos de producció, els majors impostos sobre la generació i l'encariment del cost de els combustibles.

Aquest marge també s'ha vist reduït per l'increment dels costos mitjans en la compra d'electricitat per l'augment del 81% en el preu del mercat majorista (55,6 euros per MWh). Els efectes negatius s'han compensat parcialment amb l'augment en el preu mitjà de les vendes, segons Endesa. El marge brut del negoci regulat ha crescut un 4%, situant-se en 774 milions d'euros, el que ha compensat parcialment la caiguda dels marges en el negoci liberalitzat.

El conseller delegat d'Endesa, José Bogas, ha assenyalat que "la caiguda dels resultats s'ha produït en un context molt complex, amb un extraordinari augment de la demanda en les primeres setmanes de l'any que es va haver de cobrir amb les tecnologies més cares davant la forta reducció de recursos hidràulics i eòlics. Això va donar lloc a una pujada excepcional de preus en el mercat majorista que va tenir un efecte molt desfavorable sobre les compres d'energia de l'empresa. L'estabilitat dels nostres negocis regulats, la contenció dels costos fixos i la compra de fins al 100% d'Enel Green Power Espanya van mitigar aquest excepcional impacte negatiu, que ha començat a normalitzar-se posteriorment i que, previsiblement, s'anirà diluint al llarg del any".

Aquests resultats han estat compensats, així mateix parcialment, per la contribució a l'ebitda d'Enel Green Power Espanya (57 milions d'euros), "el que demostra l'encert de l'estratègia de diversificació del 'mix' de producció que s'ha impulsat amb la compra de fins al 100% d'aquesta companyia, que constitueix una sòlida plataforma de creixement per a Endesa". Els costos fixos s'han reduït en un 2% en termes homogenis, és a dir, sense tenir en compte les adquisicions d'Ene