A l'hora de fer la declaració de la renda, o no, apareixen molts dubtes. La declaració de la Renda és un tràmit amb els serveis d'Hisenda a què estan obligats molts ciutadans espanyols. De fet, amb caràcter general, estan obligats a declarar tots els contribuents, persones físiques residents a Espanya, excepte alguns casos concrets.

Quins són els límits i els requisits per fer la declaració de la renda?

No s'hauran de declarar els rendiments íntegres del treball (incloses, entre altres, les pensions i els havers passius, així com les pensions compensatòries i les anualitats per aliments) que no superin els imports següents:

Límit de 22.000 euros anuals

El límit són 22.000 euros si procedeixen d'un únic pagador. També s'aplica aquest límit quan els rendiments del treball provenen de més d'un pagador, si la suma de les quantitats percebudes del segon i restants pagadors, per ordre de quantia, no superin en conjunt els 1.500 euros anuals.

El límit serà també de 22.000 euros, quan es tracti de contribuents, els únics rendiments del treball dels quals consisteixin en les prestacions passives a què fa referència l'article 17.2.a) i que la determinació del tipus de retenció aplicable s'hagi realitzat d'acord amb el procediment especial establert per reglament.

Per això, el pensionista, amb dos o més pagadors, ha d'haver sol·licitat la determinació del tipus de retenció per mitjà del model 146.

Límit de 12.000 euros anuals

El límit serà de 12.000 euros anuals quan els ingressos procedeixin de més d'un pagador (llevat de l'excepció prevista en el punt anterior) i quan es percebin pensions compensatòries del cònjuge. També, quan es percebin anualitats per aliments que no estiguin exemptes (són exemptes les anualitats per aliments percebudes dels pares en virtut de decisió judicial).

El límit també serà de 12.000 euros quan el pagador dels rendiments del treball no estigui ­obligat a retenir d'acord amb el que preveu reglamentàriament (v. Art. 76 Regl. IRPF), i quan es percebin rendiments íntegres del treball a tipus fix de retenció de l'article 80.1. 3r i 4t del reglament de l'impost.

També s'aplica el límit en el cas que els rendiments íntegres del capital mobiliari (dividends d'accions, interessos de comptes de dipòsits o de valors de renda fixa, etc.) i guanys patrimonials ­(guanys derivats de reemborsaments de participacions en fons d'inversió, premis per la participació en concursos o jocs, etc.), sotmesos a retenció o ingrés a compte, sempre amb el límit conjunt de 1.600 euros anuals.

Tampoc no poden superar els 12.000 euros les rendes immobiliàries imputades, els rendiments íntegres de capital mobiliari no subjectes a retenció derivats de lletres del Tresor i les subvencions per a l'adquisició d'habitatges de protecció oficial o de preu taxat, amb un límit conjunt de 1.000 euros anuals.

Si el contribuent no ha estat titular dels immobles que generen rendes immobiliàries durant tot l'any 2016, el valor cadastral variarà en funció del nombre de dies de l'any 2016 durant els quals el contribuent n'hagi estat titular.

Qui no té l'obligació de fer la declaració de la renda 2016?

Aquells contribuents que obtinguin només rendiments íntegres del treball, del capital o d'activitats econòmiques, així com ­guanys patrimonials, amb el límit conjunt de 1.000 euros anuals i pèrdues patrimonials d'una quantitat inferior a 500 euros.