Quines són les dates per fer la declaració de la Renda?

Per tal de fer la declaració, el termini es va obrir el dia 5 d'abril per presentar-la per vies telemàtiques (Renda Web). El 4 de maig s'ha obert el període per demanar cita prèvia de cara a presentar-la amb ajuda dels tècnics d'Hisenda. Cal apuntar que la campanya s'estén fins al 30 de juny, però si el resultat surt a pagar i es té el compte domiciliat, s'ha de pagar abans del dia 26 de juny.

Qui està obligat a declarar?

Estan obligats a presentar la declaració de la Renda aquelles persones amb ingressos anuals superiors als 22.000 euros o les que han ingressat més d'11.200 euros procedents de diversos pagadors.

Quines noves dades personals s'han d'introduir?

No s'ha d'oblidar que en cada declaració cal consignar canvis importants en la vida personal, com el canvi de domicili, d'estat o el naixement de fills.

És millor fer la declaració de forma individual o conjunta?

Per fer la declaració de manera conjunta, les parelles han d'acreditar que, a data anterior al 31 de desembre, estan casades i/o tenen fills en comú. Cal tenir en compte que la conjunta és més convenient per a parelles en què un dels cònjuges no rebi ingressos o no superin els 3.400 euros, que és l'import que es correspon amb la reducció a la base imposable per tributació conjunta.

És possible deduir el lloguer o la compra de l'habitatge habitual?

En general ja no és possible beneficiar-se d'aquesta deducció. Només podran seguir deduint les persones que tenen contrac­tes de lloguer o compra signats abans de l'1 de gener del 2015 i que ja s'haguessin beneficiat per aquesta deducció en rendes anteriors.

Quins són els tipus impositius?

A la base imposable general es distingeixen cinc trams per a l'IRPF disposats de forma progressiva de manera que els més baixos compten amb el tipus de gravamen menys alt, tot i que va creixent segons ho fa la renda percebuda pel contribuent. De 0 a 12.450 euros, 19%; de 12.451-20.200 euros, 24%; de 20.201-35.200 euros, 30%; de 35.201 a 60.000 euros 37%, i de més de 60.001 euros, 45%.

Què passa si cometo un error a la declaració?

A més de tenir la possibilitat de fer una autoliquidació complementària, si es detecta algun error, després de presentar la declaració, el programa Renda Web permet realitzar i presentar una rectificació de la declaració de la Renda 2016, prèviament presentada, si fos necessari.

Quan es pot demanar l'esborrany de la renda?

Està disponible des del 5 d'abril d'enguany. El mètode més còmode i senzill per a disposar-ne és haver-ho reclamat en anys anteriors o, almenys, en l'exercici precedent.

Quan m'ingressen la devolució?

Hisenda sol realitzar les devolucions 48 hores després de començar la campanya. No obstant això, l'Administració disposa d'un termini de sis mesos, des del 30 de juny, per efectuar les devolucions. En general, com més aviat es presenti la declaració abans es percep la devolució de l'import que correspongui.

Com tributen la devolució de les clàusules sòl?

Com a concepte general, les quantitats retornades i els interessos de demora no s'integren a la base imposable, per la qual cosa no cal incloure-les en la declaració.