La patronal Foment ha criticat aquest dimarts la creació dels nous impostos sobre les begudes ensucrades i sobre els actius no productius perquè considera que "penalitzen" Catalunya. Sobre el primer, sosté que "no afavorirà els canvis en els hàbits de consum que justifica [el Govern] per motius de salut i serà suportat pel consumidor, tant si té bons hàbits alimentaris com si no". Per això, el veu "injustificat" i que "no fa altra cosa que reblar la situació desavantatjosa que pateixen famílies i empreses a Catalunya", que -recorda- té la fiscalitat més alta de l'Estat i 14 impostos propis, "xifra que supera amb escreix" els de la mitjana espanyola. Sobre l'impost sobre els actius no productius, que entrarà en vigor el 30 de juny, la patronal avisa que tècnicament "és un tribut molt difícil d'aplicar i previsiblement comportarà conflictivitat i una recaptació baixa".

En un comunicat, Foment critica la creació "desbordada" de nous impostos a Catalunya i demana que reverteixin els augments impositius "que ha patit la ciutadania" i que s'aturi la "inèrcia" de crear-ne de nous.

Sobre la taxa que s'ha començat a aplicar a les begudes ensucrades, Foment creu que "l'elevat nombre de modificacions substancials" de la llei quant a mesures fiscals, administratives financeres i del sector públic "pot generar inseguretat jurídica" i afirma que "sembla que la finalitat de l'impost sigui essencialment recaptatòria, sota una aparença parafiscal".