El Govern, a través de l´Agència de l´Habitatge de Catalunya del Departament de Governació Administracions Públiques i Habitatge, ha obert la convocatòria ordinària d´ajuts al pagament del lloguer per aquest 2017. Per a aquesta convocatòria es preveu un pressupost inicial de 20 milions d´euros, ampliables. S´hi poden acollir totes les persones titulars d´un contracte d´arrendament i que compleixin els requisits establerts sobre el preu del lloguer objecte de subvenció i els ingressos de la renda familiar. L´import d´aquest ajut correspon al 40% del preu del lloguer mensual i pot arribar a un màxim de 200 euros mensuals, és a dir, 2.400 euros anuals.

Pel que fa als requisits sobre el preu del lloguer, el límit mensual per als habitatges de la demarcació de Barcelona no pot superar els 600 euros; en el cas de Tarragona i Girona és de 450 euros; a Lleida s´ha establert un màxim de 400 euros i a les Terres de l´Ebre el topall és l´import de 350 euros mensuals.

El requisit d´ingressos de la unitat de convivència ve marcat per l´Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC) i s´estableix en funció de les persones que viuen en el mateix domicili. Així, el límit màxim d´ingressos és de 0,94 vegades l´IRSC en el cas d´una persona adulta, i s´hi afegeix 0,46 vegades l´indicador per cada persona addicional de 14 anys o més i 0,28 vegades l´indicador per cada persona addicional menor de 14 anys.

Per a aquesta convocatòria, es preveu un pressupost inicial de 20 milions d´euros, ampliables. L´any 2016, la Generalitat va atorgar més de 94 milions d´euros en ajuts ordinaris al lloguer, que van arribar a més de 50.300 famílies d´arreu del territori. Els darrers dos anys, la Generalitat ha cobert el 100% de les sol·licituds presentades que complien amb els requisits.

Més de 50.000 famílies ateses el 2016 amb ajuts ordinaris

La Generalitat atorga aquests ajuts amb l´objectiu d´evitar que les famílies que viuen de lloguer es trobin en risc d´exclusió social per falta d´ingressos i per dificultats per fer front a les despeses. A banda d´aquests ajuts, la Generalitat compta amb altres línies de prestacions urgents al lloguer per a persones en risc d´exclusió residencial i també amb ajuts per a sectors específics, com ara els usuaris del parc públic d´habitatge. En total, l´any 2016 es van destinar a ajuts al pagament del lloguer o la hipoteca més de 109 milions d´euros.

A través del sistema de prestacions al lloguer, dels ajuts urgents, del servei Ofideute, dels habitatges gestionats mitjançant la mesa d´emergències i dels habitatges d´inclusió, la Generalitat va atendre més de 88.000 famílies i va evitar l´any passat 4.480 desnonaments. Aquesta xifra va arribar als 19.429 desnonaments per al període 2012-2016.