Tot el que es podia fer ja s'ha fet i ara cal esperar com respondran els ciutadans a una diada de Sant Jordi que cau en diumenge i que a més de poder acabar sent un dia assolellat de primavera coincideix amb un partit com el Madrid-Barça. Joan Carles Calvet, president de RETAILcat, explica que l'experiència diu que si un Sant Jordi cau en diumenge ''és negatiu'' perquè és una diada que sempre surt millor quan cau en laborable. Tot i això, el que es podia fer ja s'ha fet i bàsicament els ajuntaments, entre ells el de Barcelona, ja ''han fet els deures'' al permetre l'obertura comercial el pròxim diumenge. Àlex Goñi, president de Pimec Comerç, recorda que ''mai'' des del món empresarial s'ha demanat que Sant Jordi sigui festiu perquè ja se sap que si cau en diumenge es vendran menys roses i menys llibres ''perquè hi haurà menys gent'' al carrer.

Les dues associacions de comerciants, com de fet la majoria de les altres que representen el teixit comercial català, recorden que l'experiència indica que quan Sant Jordi cau en diumenge o fins i tot en dissabte el resultat final de la jornada sempre és menys positiu que quan la jornada es laborable.

Aquesta experiència fa que des de les associacions de comerciants ''mai'' s'hagi demanat que Sant Jordi sigui declarat un dia festiu, recorda Alex Goñi.

Calvet valora positivament l'actuació de molts ajuntaments de Catalunya que han decidit assenyalar Sant Jordi com un dels dies d'obertura comercial en festiu. Aquesta iniciativa, afirma el president de RETAILcat, ha estat una resposta de gran part dels municipis que s'ha pres d'acord amb les associacions de comerciants.

Tot i això, Calvet assegura que en moltes zones comercials 'premium' de ciutats com Barcelona hi ha molt comerços que obriran per ''obligació contractual'' però sabent que serà un festiu obert amb vendes baixes perquè durant la diada de Sant Jordi les famílies que passegen pels carrers ho fan per comprar llibres i roses ''i no estan per anar a comprar ni roba ni aliments''.

El president de Pimec Comerç ho té molt clar i és taxatiu a l'afirmar que el fet que Sant Jordi caigui en diumenge és negatiu perquè la gent marxa de la ciutat els dies de festa ''i si la gent marxa és negatiu per Sant Jordi'' perquè hi ha menys gent per comprar.

Goñi creu que els veïns de les ciutats de Catalunya ''faran el fan cada diumenge'' i marxaran de la ciutat i ''no decidiran quedar-se perquè sigui Sant Jordi''. Si a més d'aquest fet de festivitat de diumenge s'afegeix el partit del Madrid-Barça fa que sumin dos factors negatius per a les vendes, explica el president de Pimec Comerç.