La companyia Renfe ha perdut l’ús de la marca AVE a la Unió Europea per un error de forma en no presentar un dels recursos davant el Tribunal de la Unió Europea en anglès i fer-ho en castellà. El conflicte arrenca quan un ciutadà alemany va presentar una sol·licitud contra la marca de l’alta velocitat de Renfe respecte a determinats productes, una demanda que l’Oficina de Marques Comunitàries (EUIPO) va estimar parcialment per a l’ús de la marca per a vehicles, aparells de locomoció terrestre, aèria o aquàtica. La companyia va presentar un escrit de recurs contra aquesta resolució i l’EUIPO la va alertar que havia de ser en la llengua de la resolució impugnada -l'anglès- i que disposava d’un mes per presentar la traducció. En no presentar l’escrit traduït dins del termini establert, l’EUIPO va dictar una resolució decretant nul el recurs. En un comunicat, Renfe ha assegurat que no ha perdut l’ús exclusiu de la marca en el servei de transports de passatgers, tant a nivell estatal com europeu.

Davant d’aquesta situació, la companyia ferroviària va optar per dues vies. Per una banda, va presentar una sol·licitud ‘restitutio in integrum’, que permet al sol·licitant o al titular d’una marca comunitària en un procediment davant l’EUIPO i que no hagués respectat el termini poder tenir restablerts els seus drets si es complien unes determinades condicions, però va ser denegada. Aquests requisits són que, en aquest cas, Renfe hagués actuat amb la “diligència necessària” i que es justifiqués la impossibilitat de respectar el termini i que la conseqüència hagués estat un perdre un dret.

Per l’altra, va interposar un recurs davant del Tribunal General contra la resolució d’EUIPO que declarava inadmissible el seu recurs però també va ser desestimat en considerar que no tenia cap fonament.

Finalment, el 9 de juliol de fa dos anys, Renfe va interposar el darrer recurs al·legant que s’havia denegat el seu dret a la defensa i tornava a demanar al Tribunal General que anul·lés la resolució de l’EUIPO i que estimés la ‘restitutio in integrum’, però aquest dimecres el Tribunal General va desestimar-lo definitivament.

Pel Tribunal, no es pot considerar que l’operadora espanyola hagi actuat amb la diligència necessària requerida ja que Renfe tenia coneixement dels possibles incompliments degut a un error humà i no a circumstàncies excepcionals que fonamentarien l’aplicació de la ‘restitutio in integrum’.

Aquesta tarda, la companyia Renfe ha emès un comunicat assegurant que conserva tots els drets exclusius sobre la marca AVE sobre el transport de viatgers relatius a la ‘clase 39’ de l’Oficina de la Marca Comunitària i que sentència té aplicació a la ‘classe 12’, referent als mitjans de locomoció terrestre. És per això que ha aclarit que els clients del tren d’alta velocitat no notaran cap diferència amb el servei actual.

D’altra banda, l’operadora ha defensat que totes les al·legacions les ha presentat en temps i forma en anglès i que només va presentar en castellà un formulari de tràmit que la pròpia oficina EURIPO facilita a la seva web. Per tot plegat, ha avançat que es reserva el dret de presentar un recurs davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.