El president de CaixaBank, Jordi Gual, ha previst una ''desacceleració sols moderada'' de l'economia espanyola per aquest 2017 cosa que permetrà tancar l'exercici amb un creixement del PIB ''de l'entorn del 3%''. Gual ha anunciat aquesta previsió en el transcurs de la intervenció davant la junta general ordinària d'accionistes que el banca català celebra aquest dijous a Barcelona. El conseller delegat, Gonzalo Gortázar, ha destacat la bona marxa de la integració del BPI després d'haver finalitzat l'OPA i que ha permès controlar el 84,5% de les accions, un fet que ha convertit CaixaBank en el primer banc en volum de negoci de la península Ibèrica amb 564.000 milions d'euros. Gortázar ha assegurat que el calendari d'integració es compleix i el 2019 es podrà complir el compromís d'obtenir 120 milions d'euros de sinergies el 2019.

El president i el conseller delegat han tingut paraules de record i reconeixement cap a les figures de Salvador Gabarró, mort recentment i president d'honor de Gas Natural Fenosa, i cap a Isidre Fainé, actual president de la Fundació bancària 'la Caixa' i actual president de Gas Natural Fenosa, que el juny passat va abandonar la presidència de CaixaBank.

En la primera intervenció de Jordi Gual davant una junta general d'accionistes, el nou president ha fet un repàs a l'economia mundial i espanyola i després de reconèixer la bona marxa de l'economia espanyola, ha posat sobre la taula les ''incerteses'' que planegen sobre la previsió del creixement de l'economia internacional.

Unes incertes que Gual ha identificat com l'impacte del Brexit, les imprevisibles conseqüències de la presidència de Donald Trump al capdavant dels Estats Units, les eleccions franceses i diferents aspectes internacionals de caràcter ''geopolític''.

Gual ha recordat la bona marxa de l'economia espanyola que va tancar el 2016 amb un augment per sobre del 3%, ''una de les més altes'' entre els països de la zona euro, i que per aquest any només es pot preveure ''una desacceleració sols moderada'' que permetrà tancar el 2017 amb un creixement ''de l'entorn del 3%'', segons les previsions del departament d'estudis de CaixaBank.

El president de l'entitat ha assegurat que la creació de l'ocupació segueix sent una ''prioritat clara'' que s'ha de complir, però, sempre complint amb els objectius de dèficit públic i la reducció del volum de deute públic.

Jordi Gual s'ha comprés davant els accionistes a mantenir la contenció de la despesa per millorar els baixos índex de rendibilitat de l'entitat i en general de tot el sector financer per un entorn de baixos tipus d'interès.

El banc BPI

L'operació del BPI ha format part de les intervencions del president i del conseller delegat per destacar que es tracta d'una banc que CaixaBank ''coneix molt bé'' després de més 20 anys de ser un soci de l'entitat portuguesa.

Els dos directius han destacat la importància que l'operació de BPI té per CaixaBank perquè es tracta de la 80ena adquisició però la primera que suposa prendre el control d'una entitat estrangera.

Gortázar ha destacat que l'adquisició fins el 84,5% de les accions després de l'OPA ha permès que CaixaBank passi de ser el primer banc espanyol en volum de negoci a ser el primer banc de la península Ibérica amb un volum de negoci agregat que se situa en 564.000 milions d'euros.

El conseller delegat ha anunciat que els equips de CaixaBank i BPI estan treballant de manera conjunta ''i molt intensa'' en un 'Pla de 100 dies' amb l'objectiu de construir un model més eficient i trobar ''maneres raonables'' de reduir costos i augmentar els ingressos.

Gortázar preveu que en un període de dos mesos es podran començar a aplicar ''noves operatives'' i s'ha mostrat ''confiat'' que es podrà ''complir còmodament les sinèrgies que es van anunciar de 120 milions d'euros anuals'' a partir del 2019.

Text