El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha convocat els ajuts associats al Contracte Global d'Explotació (CGE) per a l'any 2017, uns ajuts que s'emmarquen en el Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya per al període de programació 2014-2020, i per als quals el departament destina més de 36,56 milions d'euros distribuïts en 18,32 milions per a l'anualitat 2018, 14,82 milions per al 2019 i 3,42 milions d'euros per al 2020. En aquesta convocatòria, s'obren a nous sol·licitants les línies d'ajuts a gestió de zones humides, millora dels hàbitats esteparis de la Xarxa Natura 2000, gestió i recuperació de prats de dall, agricultura ecològica i foment de la ramaderia ecològica. Atès el caràcter cofinançat d'aquests ajuts amb el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), i a l'espera de la possible incorporació de fons estatals provinents del Ministeri d'Agricultura, aquest import suposarà una despesa pública al voltant de 64,1 milions d'euros per al sector agrari català.

Des d'Agricultura consideren que en el context econòmic actual és "especialment rellevant" la convocatòria de mesures que "comporten la creació de llocs de treball i la dinamització econòmica en el sector agrari". Per això, un any més, el departament aposta per continuar donant suport a les explotacions agràries catalanes amb aquests ajuts, destinats a fomentar el rejoveniment i la professionalització del sector, la competitivitat de les explotacions, les inversions dirigides a la mitigació del canvi climàtic i la diversificació d'activitats, així com a fomentar els mètodes de producció agrícola sostenibles i de protecció del medi ambient.

Quant als ajuts a la competitivitat, la instal·lació de joves empresaris agraris continua sent "una mesura prioritària" per la conselleria. Aquest ajut, així com els tres adreçats a inversions (ajut a la millora de la competitivitat, a la mitigació del canvi climàtic i a la diversificació agrària), mantenen la filosofia de la convocatòria anterior, tot i que incorporen ajustaments en alguns requisits i criteris de prioritat.

Pel que fa als ajuts a la sostenibilitat, l'ajut a la compensació a les zones amb limitacions naturals o altres limitacions específiques i les mesures agroambientals per a la gestió de zones humides, la millora dels hàbitats esteparis de la Xarxa Natura 2000 i la gestió i recuperació de prats de dall obren convocatòria a nous sol·licitants, de la mateixa manera que els ajuts a l'agricultura ecològica i el foment de la ramaderia ecològica.