L'Agència Tributària (AEAT), com en anys anteriors, posa a la disposició dels contribuents l'esborrany i les dades fiscals de la declaració de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) de l'exercici 2016. Aquest recurs estarà disponible a partir del 5 d'abril de 2017. El mètode més còmode i senzill per disposar-ne és haver-lo reclamat en anys anteriors o, almenys, en l'exercici precedent.

L'esborrany es pot sol·licitar:

-A través d'Internet: a la pàgina web de l'Agència Tributària: amb certificat electrònic o DNIe, amb Cl@ve PIN o amb el número de referència.

-Per telèfon: en el número 901 121 224 (automàtic, les 24 hores del dia). El telèfon 901 200 345 (Renda Assistència, de dilluns a divendres, de 9 a 21 hores) permet també modificar i confirmar l'esborrany.

-De forma personal, a les delegacions de l'Agència Tributària.

-Per correu ordinari, si es va confirmar l'esborrany de 2015, no s'ha accedit a Renda WEB i no s'ha presentat la declaració d'IRPF 2016

Per modificar l'esborrany per Internet o telèfon, és necessari acreditar-se aportant algun dels següents mitjans d'identificació:

-NIF/NIE del titular, i del cònjuge si és conjunt i número de referència de tots dos el qual es va rebre per SMS.

-Cl@ve PIN o certificat electrònic i NIF/NIE del titular, i número de referència del cònjuge si és conjunt

Com obtenir la clau per accedir al PIN

Aquesta clau d'accés permet sol·licitar l'esborrany de la declaració de l'any passat. Per a això, és necessari registrar-se prèviament en el sistema Cl@ve i posteriorment obtenir el PIN24H.

Al següent enllaç, l'Agència Tributària explica els tràmits necessaris, que requereixen el DNI. Amb aquest PIN, es pot demanar l'esborrany de l'any passat.

Si es truca per telèfon o es reclama l'esborrany a través de la web de l'Agència Tributària, ha d'aportar-se el Número d'Identificació Fiscal i l'import de la casella 415 de l'any passat.