El ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos, ha presentat el nou quadre macroeconòmic que acompanya el projecte de llei de pressupostos per al 2017 que ha aprovat el consell de ministres. De Guindos ha advertit que les xifres són ''prudents'' i per això mantenen l'objectiu de creixement del PIB en el 2,5%, la mateixa taxa anunciada el desembre passat. En relació amb l'evolució de l'ocupació, De Guindos ha anunciat que la taxa d'atur del quart trimestre d'aquest any se situarà en el 16,6% , dos punts menys que la taxa que es va registrar el desembre del 2016 i la taxa més baixa registrada des del 2008. El titular d'Economia ha destacat el bon ritme de la recuperació de l'economia, amb una especial aportació del sector exterior, que de seguir el ritme actual a finals del 2019 es podria recuperar l'ocupació d'abans de la crisi.

El quadre macroeconòmic del govern espanyol que acompanya el projecte de pressupostos de l'Estat per al 2017 ha estat qualificat reiterades vegades per part del ministre De Guindos de ''prudent'' i ''molt conservador''.

El ministre ha considerat que en l'acompanyament dels pressupostos era necessari definir aquest quadre ''conservador'' que ''sense cap dubte'' les pròximes setmanes serà superat per les previsions de diferents projeccions econòmiques que revisaran a l'alça les xifres de creixement de l'economia.

En la seva intervenció en la roda de premsa posterior al consell de ministres, De Guindos ha destacat un parell de fets rellevants de l'economia espanyola com ha estat el fet que per segon any consecutiu la demanda externa ha registrat una aportació positiva al PIB espanyol, cosa que no passava des de fa 20 anys, en concret des de l'any 1997.

L'altre fet rellevant que ha subratllat el titular d'economia ha estat l'evolució positiva de la balança per compte corrent que per cinquè any consecutiu ha tancat en positiu, gràcies al bon comportament exterior de l'economia espanyola i un fet que mai s'havia registrat a l'estat espanyol, ha reblat.

El ministre ha assegurat que en aquests últims cinc anys, el superàvit acumulat en el compte corrent ha suposat una xifra equivalent al 8,5% del PIB, cosa que ha significat una reducció de l'endeutament exterior de 85.000 milions d'euros. A més, ha dit, aquesta reducció de l'endeutament exterior s'ha registrat en una conjuntura de creixement intern de l'economia espanyol, cosa molt significativa perquè en aquests períodes de bonança econòmica tradicionalment a l'estat espanyol les importacions es disparaven i tiraven més que les exportacions.

Mercat laboral

En la presentació de l'evolució del mercat laboral del quadre macroeconòmic, De Guindos ha volgut diferenciar entre les previsions que parteixen de les xifres de la Comptabilitat Nacional i les estadístiques de l'EPA. Una de les diferències ve condicionada perquè la Comptabilitat Nacional fixa les dades en base a mitjanes anuals i l'EPA les tanca per períodes.

Així, la previsió en base a les dades de la Comptabilitat Nacional situa la taxa d'atur d'aquest 2017 en el 17,6%, igual que el quadre macroeconòmic que es va anunciar el desembre del 2016, mentre que en l'escenari que ha aprovat el govern espanyol aquest divendres, la previsió de tancament de la taxa d'atur en termes EPA al quart trimestre del 2017 se situa en el 16,6%, dos punts per sota del 18,6% que es va tancar el desembre del 2016 i 10 punts per sota de la taxa màxima que es va registrar el primer trimestre del 2013 que es va situar en el 26,94%.

Amb aquest escenari, la previsió ''prudent'' és que en aquest 2017 s'arribin a crear 506.000 nous llocs de treball, cosa que deixaria el mercat laboral espanyol en 19 milions d'ocupats a un milió del punt màxim d'ocupació que es va registrar abans de la crisi.

El ministeri d'Economia assegura que si es manté aquest ritme en l'economia i en el mercat laboral, a finals del 2019 l'ocupació se situarà en xifres màximes d'abans de la crisi.