Després d'anys de pèrdua de passatgers i de davallada d'oferta de rutes, l'estiu del 2017 suposa un canvi de tendència a l'Aeroport de Girona. Segons dades d'Aena, aquesta temporada volen des de Girona tretze companyies (l'any passat eren nou) i s'incrementa un 25% el nombre de seients que posen a la venda (passen de 1.563.728 a 1.962.356). El director de l'aeroport, Lluís Sala, ha destacat que el mercat dels països de l'Europa de l'Est va a l'alça. De fet, aquest estiu l'oferta de places s'incrementa un 30% i el director assegura que aquest mercat "és el futur". Ryanair es manté com la companyia més important i ofereix 39 de les 54 rutes totals que estaran disponibles des de Vilobí d'Onyar. Sala és optimista sobre el futur del complex, malgrat que reconeix que pateix l'estacionalitat i, per tant, cal fer esforços per impedir que el trànsit caigui en picat els mesos d'hivern. Insisteix també que Girona és un aeroport "complementari" del Prat i que ofereix un producte "més econòmic i còmode".

L'oferta de la temporada d'estiu a l'Aeroport de Girona és més atractiva que ara fa un any. Creix tant en oferta de rutes com també en moviments i seients a la venda. El director de l'aeroport, Lluís Sala, ha desgranat algunes dades que fan que, després d'anys de caigudes, es mostri optimista. La temporada d'estiu va començar diumenge i s'allargarà fins a l'últim diumenge d'octubre.

Per una banda, es consolida la tendència de la diversificació de companyies. En els mesos d'estiu, fins a tretze aerolínies operaran des de Vilobí d'Onyar (Selva). Això suposa un increment respecte el 2016, quan n'eren nou.

Ryanair es manté com a líder indiscutible, malgrat redueix la seva presència (ofereix el 72,8% dels seients totals, quan l'estiu passat eren el 78,3%). Per primer cop, la segona companyia més important és Jet2 (9,1% dels seients) que ha fet una aposta important per l'aeroport i passa de tres a nou connexions amb el Regne Unit.

Per altra banda, també hi ha bones notícies pel que fa a les destinacions, que passen de 38 a 54 (un 43%). Novament, la companyia més important és Ryanair, que n'ofereix 39 (deu més que l'estiu passat).

L'augment de companyies i destinacions es tradueix, conseqüentment, en més oferta de places. Si l'estiu passat les companyies que operaven a Girona van oferir un total de 1.563.728 seients, enguany la xifra augmenta fins als 1.962.356 seients a la venda (un 25,5%).

Motius del canvi de tendència

En paraules del director de l'aeroport, les previsions per a aquest estiu suposen un "canvi de tendència" per a Girona. Lluís Sala apunta diversos motius. Per una banda, la recuperació del mercat britànic que, històricament, havia estat líder a Girona però que en els darrers anys s'havia vist superat per l'italià. El 35% dels vols d'aquest estiu tenen com origen o destí Gran Bretanya, això suposa un 85% més que l'estiu anterior.

Un altre dels mercats que augmenta és el dels països de l'Europa de l'Est. Del total de seients a la venda, el 12,86% són per a vols amb aquests països i això representa un 30% més que la temporada anteriors. Només amb Polònia, el nombre de destinacions creix un 38,2%.

Per al director, aquesta zona és una oportunitat de futur per a Girona a dos o tres anys vista. Segons reflexiona, són països on hi ha creixement econòmic i no hi ha tanta competència entre companyies. Per això, creu que les noves aerolínies que puguin operar en aquesta àrea poden fixar-se en l'Aeroport de Girona.

Combatre l'estacionalitat

Sala reconeix que l'Aeroport de Girona té un problema a l'hivern. Les dades de trànsit i activitat a la terminal augmenten molt durant els mesos de bonança climatològica però cauen en picat a l'hivern (per exemple, Ryanair ja ha anunciat només nou vols per a l'hivern del 2017).

"L'aeroport és un reflex del territori, si a l'hivern hi ha una oferta atractiva la demanda de vols apareix", ha manifestat. Tanmateix, ha assenyalat que les administracions estan "fent esforços" per superar aquesta situació i confia que poc a poc es vegin els resultats.

Sense vols domèstics

Aquest estiu, novament, l'Aeroport de Girona no oferirà cap vol domèstic. "Som un aeroport europeu", valora. Segons el director, a Barcelona hi ha molta competència per oferir vols domèstic i això fa que Girona quedi fora de joc. També ha afectat la posada en marxa de l'alta velocitat des de la capital gironina.

El director del complex també ha confirmat que no hi ha cap companyia interessada en recuperar el vol Girona-Madrid i que els intents fets per la companyia Skycity l'any 2015 no han reeixit. De totes maneres, Sala confia que és un vol "compatible" amb l'alta velocitat i que funcionaria.

Aeroport complementari del Prat

El declivi de l'Aeroport de Girona va coincidir, en part, amb l'arribada de Ryanair a l'aeroport d'El Prat, on l'oferta de baix cost és significativa. Sala referma que l'aposta de Girona ha de ser per convertir-se en un "producte complementari" de l'aeroport del Prat. "Podem oferir un producte diferent, més senzill, còmode i econòmic per a les companyies", ha valorat.

Sala també explica que totes les grans ciutats europees tenen més d'un aeroport a l'entorn i que cadascun ofereix una oferta diferenciada. En aquest sentit, considera que el futur de Girona ha de seguir aquesta línia: convertir-se en l'aeroport complementari del Prat.

Aniversari de 50 anys

L'1 d'abril farà 50 anys de la inauguració de l'Aeroport Girona-Costa Brava. Per celebrar-ho estan enllestint diversos actes. Entre d'altres, una exposició de fotografies històriques de tota la trajectòria de la instal·lació i també actes conjunts amb d'altres administracions, com la Cambra de Comerç.