El govern espanyol i els sindicats de la funció pública de CCOO, UGT i CSI-F han acordat que 250.000 treballadors interins que donen servei a l´administració pública passin a tenir un contracte indefinit, segons ha informat aquest dimecres el ministeri d´Hisenda i Funció Pública. Amb aquestes incorporacions, la taxa de temporalitat dels treballadors del sector públic es reduirà al 8% en els propers tres anys. Així mateix, s´ha establert una taxa de reposició d'empleats públics del 100% en aquells sectors considerats prioritaris, com són sanitat, educació, administració de justícia, serveis socials, control i lluita contra el frau fiscal, laboral, de subvencions públiques i contra la Seguretat Social, prevenció i extinció d'incendis, polítiques actives d'ocupació, atenció a la ciutadania en els serveis públics, prestació directa del servei de transport públic i seguretat i emergències.

Aquesta mateixa taxa del 100% serà aplicable a les societats mercantils públiques i entitats públiques empresarials que gestionen serveis prioritaris per a la contractació de nou personal. La resta de sectors tindrà una taxa de reposició del 50%. Això representaria la reposició d´unes 67.000 places al conjunt de les administracions públiques de l´Estat (19.000 places a l´administració central, 28.000 places a les comunitats autònomes i 20.000 places a les entitats locals), tenint en compte les xifres de l´oferta pública d´ocupació de 2016.

El govern espanyol preveu passar a fixes un total de 250.000 interins, que es correspondrien a principalment a serveis com la sanitat (129.700), l´educació (98.807) i administració de justícia (8.564). Actualment, hi ha gairebé 300.000 interins a les administracions públiques i les taxes de temporalitat oscil·len entre el 30% de la sanitat, el 25% de l'administració de justícia i el 20% en l'ensenyament no universitari.

El ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, ha destacat que és el "primer acord de la legislatura sobre funció pública, que té com a objectiu millorar la qualitat de l'ocupació i reduir la taxa d'interinitat durant un període de tres anys". Montoro ha afegit que es tracta d'una "aposta per dignificar la funció pública i la seva important contribució a la completa recuperació econòmica del país".

Per la seva banda, CCOO ha reclamat en un comunicat que l´objectiu del 8% de treballadors temporals a les administracions ha de ser per cobrir feines conjunturals i no estructurals. Així mateix, el sindicat considera que "la crisi ha destruït al voltant de 300.000 llocs de treball públics i cal recuperar volum d'ocupació i, en conseqüència, recuperar també la qualitat dels serveis públics, que s'han vist seriosament afectats en els últims anys".