El Departament d'Agricultura alertava fa uns dies del temor que la crisi de la grip aviària afectés a les exportacions. La realitat és que algunes empreses ja n'estan patint les conseqüències. És el cas de l'empresa de Vilamalla, Collverd. Exportaven setmanalment al Japó, el tercer país consumidor d'aquest producte del món. No estan ni han estat afectats pel virus. Totes les anàlisis han sortit negatives però el país ha tancat fronteres als productes posteriors al 27 de gener, tres setmanes abans que es detectés el primer focus amb la cigonya dels Aiguamolls. Aquella setmana havien enviat dos palets amb uns 600 ànecs especejats i valorats en 15.000 euros. La comanda es va immobilitzar a l'aeroport i ara l'empresa tramita la repatriació. Agricultura va aixecar la setmana passada la immobilització d'animals que els afectava, la de deu quilòmetres a l'entorn del primer focus. Avui tenen previst fer-ho amb les explotacions situades a tres. La resta de granges afectades pel segon cas, hauran d'esperar.

La crisi generada per l'aparició de dos focus de grip aviària a les comarques gironines ha provocat en les darrers setmanes el sacrifici de més de 27.000 ànecs de nou granges (totes de la demarcació excepte una del Vallès Oriental). Però no només això.

La situació afecta, de facto, en el consum i també en les exportacions. Agricultura alertava la setmana passada del temor que la situació afectés les empreses.

Alguns països com el Japó són molt estrictes i quan un país està afectat pel virus automàticament tanquen les seves fronteres. El país nipó és, precisament, un dels principals consumidors del món de foie. Ara, només accepten estoc que estigui congelat i elaborat abans del 27 de gener, just tres setmanes abans que es detectés el virus i coincidint amb el que es considera el període d'incubació del mateix.

L'alerta va arribar la mateixa setmana que Collverd, una de les principals empreses del sector, havia enviat dos palets amb producte especejat i valorat al mercat en uns 15.000 euros. De fet, abans que es detectés la grip hi exportaven cada setmana. Ara, les fronteres estaran tancades durant tres mesos i ja estan preparant estoc congelat per l'alta demanda que hi ha.

La grip aviària frena les exportacions d'una empresa de Vilamalla al Japó i obliga a tornar una comanda de 15.000 euros

La grip aviària frena les exportacions d'una empresa de Vilamalla al Japó i obliga a tornar una comanda de 15.000 euros

El gerent de l'empresa, Marc Solà, explica que el govern del país els va immobilitzar el producte i que van aconseguir fer-los congelar per evitar que haver-lo de llençar. Des de fa setmanes, treballen en la seva repatriació. Una gestió que calculen que costarà al voltant d'uns 6.000 euros. "Tindrem el gènere aquí però no hi guanyarem res", remarca.

Collverd no ha estat afectat pel virus. De fet, les anàlisis que han fet als seus animals han sortit negatives i tampoc n'han hagut de sacrificar. La setmana passada, a més, Agricultura va aixecar les restriccions que els afectaven -la dels deu quilòmetres a l'entorn del primer focus- i, per tant, poden tornar a entrar animals per a l'engreix.

La previsió és que avui s'aixequin també les limitacions de que hi havia a les explotacions situades a tres quilòmetres del punt on es va trobar la cigonya infectada.

Més demanda del mercat francès

Malgrat l'aturada de les exportacions al Japó, Solà diu que la greu situació que viu França -on s'han hagut de sacrificar milers d'exemplars- els ha fet augmentar les vendes al mercat francès. "Allà hi ha dèficit de producte i, en aquest aspecte, a nosaltres podem dir que això ens ha beneficiat", explica.

"Ens solidaritzem amb totes les empreses que han estat afectades, totes estem exposades i tenim el risc de ser contaminades", assegura Solà. En aquest sentit, recorda que la grip aviària no suposa cap risc per les persones i fa una crida a no frenar el consum d'aviram.

Una de les empreses més importants del sector

Collverd va néixer el 1980 i està dedicada al sector de l'ànec en tot el seu cicle: des de la granja, passant per l'escorxador fins a l'elaboració de productes. És una de les empreses més importants de l'Estat en aquest àmbit i actualment, a banda del Japó, també exporta a França, Itàlia, Alemanya, Cuba i República Dominicana. Compta amb 28 treballadors i una facturació anual de 6,4 milions d'euros. L'empresa té dues granges amb un volum d'uns 40.000 ànecs.

Granges aturades a l'entorn del segon focus

Les que encara no poden -ni se sap quan podran- tornar a la normalitat són les que es troben a l'entorn del segon focus, amb epicentre a Sant Gregori.

És el cas de la granja Ànecs de la Barroca. La seva propietària, la Sílvia Fonés, explica que tot i que no han patit el virus ni han hagut de sacrificar animals perquè no en tenien, no poden treballar. Quan es va detectar el nou cas, estaven de vacances. S'abastien de la granja on es va detectar el segon focus i fins que aquesta no pugui tornar-ne a criar, no preveuen que la situació es regularitzi.

"Fins que la granja mare no estigui bé , els donin permís per tornar a entrar pollets i passin els tres mesos perquè creixin, estarem parats", remarca. "Nosaltres calculem que fins a l'agost o al setembre no podrem tornar a treballar amb normalitat", precisa.

Les indemnitzacions, pendents

Pel què fa a les indemnitzacions per la situació, diu que com que estaven de vacances quan es va detectar el nou cas, no saben si s'hi podran acollir. "Estem a l'espera que ens diguin alguna cosa, estan estudiant cas per cas", precisa. Per la seva banda, des del Departament asseguren que s'està treballant en aquest sentit, tot i que de moment no s'han concretat mesures.