El mercat de treball gironí s'ha recuperat en els darrers mesos, tot i que encara s'està lluny de tornar als nivells d'ocupació previs a la crisi iniciada el 2008. La taxa d'atur acumula descensos interanuals des de fa diversos trimestres. En aquesta millora de la situació, els homes surten més beneficiats que les dones.

Al conjunt de la província de Girona, la taxa d'atur registral és del 13,31%: la dels homes és d'un 11,81% i la de les dones del 15,1%.

La diferència entre la taxa d'atur registral entre homes i dones es troba en els nivells més alts des del març del 2008, un 3,20%. Al 2008, aquesta diferència també rondava el 3%, però en diferents moments de la crisi (a finals de 2009 i a principis de 2012), gairebé va quedar reduïda a zero. Des del segon trimestre de 2013 fins ara no ha parat de créixer.

Un dels motius que podria explicar l'increment d'aquest diferencial és el retorn als seus països d'origen de molts immigrants, sobretot homes, que van arribar a l'Estat en plena bombolla immobiliària, quan a la construcció feia falta molta mà d'obra. Aquesta marxa d'immigrants ha fet baixar la taxa d'atur masculina en major mesura que la femenina.

Per a Bartomeu Compte, secretari general del sindicat Comissions Obreres a Girona, «la situació de relativa igualtat de l'incidència de l'atur era una qüestió excepcional». «Ara veiem que la taxa de sortida de l'atur registrat -del 7,3% a Girona- afecta més homes, homes joves i que han estat poc temps a l'atur. Hi ha una recuperació, però afecta més els homes perquè el treball és absolutament prioritari per a ells», afegeix. Per al representant de CCOO a Girona, «la situació de la dona està més ancorada a l'atur estructural -menys variació de l'atur en tot el període- i ara li costa més trobar feina»

Diferències per municipis

A la demarcació de Girona, segons dades de febrer, hi ha importants diferències i trobem localitats on la separació és molt notable, com Albanyà, on existeix una diferència d'11,99 punts entre homes i dones, Boadella (13,22) o Colomers (12,62). Per contra, hi ha d'altres municipis que tenen una taxa d'atur femenina menor que la dels homes. Els casos extrems són les localitats de Sant Mori, on les dones gaudeixen d'una taxa d'atur un 8,4% inferior a la dels homes. Al Ripollès, a municipis com Molló i Planoles l'atur femení és pràcticament inexistent, de manera que la taxa d'atur registral de les dones és més d'un 6% inferior a la dels homes.

La dona treballadora, al sector serveis i d'entre 35 i 45 anys

El perfil de la dona treballadora al conjunt de l'Estat es correspon amb el d'una assalariada, en el sector serveis, amb estudis superiors i una edat compresa entre els 35 i 44 anys, segons un estudi elaborat pel grup de recursos humans Adecco. A Espanya hi ha 8,3 milions d'ocupades en l'actualitat i d'elles, una de cada tres té una edat compresa entre 35 i 44 anys, el grup més nombrós, seguit de les que tenen entre 45 i 54 anys.

Així mateix, el 87,2% de les ocupades és assalariada, mentre que el 12% és emprenedora i, d'aquestes, la major part no té assalariats al seu càrrec, el 8,7%.

De les assalariades, el col·lectiu més nombrós (5,6 milions de dones) treballa en el sector privat, de manera que per cada 10 treballadores en empreses, n´hi ha 40 en l'Administració.

Pel que fa a la formació, l'estudi revela que la meitat de les treballadores té estudis universitaris i, en el costat oposat, només el 5,5% havia acabat l'escola primària.

L'ocupació més significativa en l'ocupació femenina és, amb àmplia diferència, la de treballadores de serveis i vendes (29,6%), que inclou a 2,5 milions de dones que exerceixen de cambreres, perruqueres, dependentes, hostesses, policies i bomberes.

La següent categoria (que dona feina a 1,8 milions de dones, el 22,1% de les ocupades) es dedica a tasques tècniques i professionals científiques i intel·lectuals, que engloba les enginyeres, metgesses, odontòlogues, advocades, economistes o professores.

Les ocupacions elementals, en què es troben les empleades domèstiques, netejadores o vigilants, conformen el tercer grup amb més dones, el 16,9% del total amb 1,4 milions d'ocupades.

Davant d'aquestes dades d'ocupació, a Espanya hi ha 2,3 milions d'aturades, dels quals el 42,8% busca feina sense aconseguir-ho des de fa més de dos anys, és a dir, hi ha gairebé un milió d'aturades de llarga durada.

El temps mitjà que porten les dones desocupades buscant feina sense aconseguir-ho és de 17,4 mesos, un període que s'ha reduït una mica respecte a l'any passat.

En el cas de les aturades, hi ha una relació inversament proporcional entre l'edat i la taxa d'atur, de manera que a major edat, menor percentatge de dones sense ocupació, i viceversa.

En observar el nivell educatiu, l'estudi constata que a mesura que aquest creix, la proporció de parades disminueix, de manera que la taxa d'atur de les dones que no han superat l'educació primària ascendeix a 36,3%, mentre que la de les que tenen formació universitària se situa en el 13,2%.