El president del govern central, Mariano Rajoy, ha reconegut aquest dimecres que "és probable que aquest any la previsió d'inflació estigui per sobre del 0,25%" que s'han incrementat les pensions, ja que al desvincular la seva revaloració de l'IPC "és evident que en algunes ocasions pujarà i en altres no".

Així ho ha assenyalat en resposta a una pregunta feta pel portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando, que li ha retret que els pensionistes perdran almenys un 2% de poder adquisitiu aquest any, cosa que el seu grup "no està disposat a consentir en silenci "i que tractarà de canviar a la Comissió Parlamentària del Pacte de Toledo. En aquest sentit, Hernando ha deixat clar a Rajoy que "si vol entendre amb els socialistes en matèria de pensions, els preus han de tornar a ser la mesura essencial per a la revaloració de les mateixes", perquè Espanya és l'únic país de la UE en el qual això no és així.

El president del govern li ha explicat que la pujada es realitza amb l'índex de revalorització de les pensions (IRP), que té en compte l'evolució de l'IPC i els ingressos i despeses del sistema, però en cap cas serà menor del 0,25 %. Una cosa que, al seu parer, és "molt raonable", perquè si els ingressos pugen, les pensions pujaran més, i si els ingressos baixen, les pensions pujaran menys, i perquè cal tenir en compte els ingressos del sistema, que entre 2007 i 2009 va perdre 70.000 milions d'euros. A més, ha preguntat al portaveu socialista què entén per mantenir el poder adquisitiu dels pensionistes, ja que el govern socialista va congelar les pensions el 2011, any en què l'IPC va pujar el 3,2%.

Hernando ha apuntat que les reformes en matèria social i laboral que es van fer a la X Legislatura van ser "restrictives de drets" i "unilaterals", que va treure el PP amb la seva majoria absoluta i que ara, que no la té, intenta vetar els canvis , com és el cas de l'IRP.

Es tracta d'una fórmula "injusta", "insuportable" i "insolidària", ha dit Hernando, que ha considerat que ara "que l'economia comença a anar bé i vostè presumeix d'això, el lògic és que les pensions s'actualitzin amb els preus "