Espanya incomplirà els objectius de dèficit públics marcats per la Comissió Europea aquest any i el vinent. Les previsions econòmiques d´hivern publicades aquest dilluns per Brussel·les indiquen que, amb un dèficit del 3,5% pel 2017 i del 2,9% pel 2018, el govern espanyol es desviarà en quatre i set dècimes dels objectius marcats, que eren del 3,1% i el 2,2%, respectivament. De fet, l´informe de la CE fins i tot empitjora les dades publicades el gener, quan preveia que Espanya tanqués aquest any amb un dèficit del 3,3%. La Comissió Europea assegura que els "riscos" estan relacionats amb la "incertesa sobre l´impacte de les recents mesures fiscals" adoptades per l´executiu de Mariano Rajoy.

L´informe amb les previsions econòmiques de la Comissió Europea assenyala Espanya com un estat que ha crescut "més ràpid que la mitjana de l´Eurozona" i que fins i tot "ha superat les expectatives". Però el text avisa que "els vents de cua" que han contribuït a accelerar el creixement en els darrers trimestres seran menors a partir d´ara i el creixement es "desaccelerarà" tot i seguir sent "robust".

En aquest sentit, la CE creu que el PIB espanyol augmentarà en un 2,3% aquest any i un 2,1% el vinent, unes xifres menys optimistes que les del ministeri d´Economia, que situen el creixement al 2,5% i el 2,4%. Pel que fa a l´atur, Brussel·les diu que "continuarà baixant", tot i que lamenta que en l´últim trimestre del 2016 el percentatge de joves aturats va créixer. En les previsions, la CE apunta a un atur del 17,7% pel 2017 i del 16% pel 2018. Sobre el deute, Brussel·les diu que "s´estabilitzarà al 100% del PIB".

El comissari d´Afers Econòmics, Pierre Moscovici, ha explicat en roda de premsa a Brussel·les que l´empitjorament de les xifres d´Espanya es deu a unes dades "pitjors del previst" a finals de l´any 2016. Segons el francès, això ha fet "augmentar lleugerament" les previsions de dèficit pel 2017 i el 2018. Amb tot, Moscovici ha dit que Espanya estarà per sota del llindar del 3% l´any que ve, i ho ha remarcat com quelcom positiu, tot i que l´Estat, amb un dèficit previst del 2,9%, se situï llavors encara lluny de l´objectiu que li exigeix la pròpia Brussel·les, que és del 2,2%. Moscovici no ha volgut entrar a valorar si calen noves retallades i ha dit que "sembla que es va pel bon camí".