El ministre d'Energia, Álvaro Nadal, ha assenyalat avui que l'escalada de preus en el mercat elèctric majorista encarirà el rebut de la llum uns 100 euros l'any.

En declaracions a la cadena Cope, Nadal ha apuntat que, amb els nivells de preus actuals -en màxims des 2013- el rebut elèctric pot costar "uns 100 euros més a l'any".

Nadal ha explicat aquesta pujada de preus en el mercat majorista elèctric en diversos factors.

D'una banda, que com més fred, més electricitat es consumeix i més demanda hi ha, "de manera que s'ha de produir amb mitjans més cars".

Al costat d'això, han influït els majors preus a França, que té part del seu parc nuclear aturat, i que ha comprat electricitat més barata encarint els nostres preus.

Álvaro Nadal també ha recordat els "problemes" meteorològics i la pujada del preu del cru després de l'acord de l'OPEP.

"No ha plogut pràcticament res, i l'electricitat més barata es produeix amb aigua. Tampoc ha fet vent".

L'onada de fred ha arribat amb els preus de la llum en nivells màxims des de 2013.

Així, de mitjana, el megawatt-hora (MWh) es vendrà avui a 78,8 euros superant els 90 euros en aquestes hores de la tarda de major consum, de 19 hores a 22 hores, segons consta al web de OMIE.

Aquests preus que marca el mercat majorista elèctric suposen una mica menys de la meitat del rebut de la llum, al voltant del 35%, que paguen uns 25 milions de consumidors a Espanya.

La resta són els anomenats peatges, que fixa el Govern, i els impostos.