Els preus van augmentar al desembre en vuit dècimes en relació amb l'octubre i van deixar una inflació al tancar el 2016 de l'1,9%, nou dècimes per sobre de l'IPC anual del mes de novembre, i la taxa més alta registrada a Catalunya des del juliol del 2013 (2,1%), segons les dades publicades per l'Institut d'Estadística espanyol. En el conjunt de l'estat espanyol, la inflació va tancar l'exercici amb una taxa de l'1,6%, una dècima per sobre de l'avançada per el mateix Institut Nacional d'Estadística (INE) el 30 de desembre passat. Els preus que han condicionat aquesta pujada de la taxa d'inflació han estat l'increment dels carburants i de la factura elèctrica. Amb l'1,9%, Catalunya és l'autonomia amb la inflació anual més alta de tot l'Estat.

La dada avançada el 30 de desembre passat per l'INE donava una inflació anual a l'economia espanyola al tancar el 2016 de l'1,5%, vuit dècimes per sobre de la taxa registrada el mes de novembre. Ara, l'INE ha anunciat que la inflació espanyola va tancar el 2016 en una taxa de l'1,6%, nou dècimes per sobre del novembre. En els dos casos, es tracta de la taxa d'inflació més alta registrada en la sèrie espanyola des del juliol del 2013 (1,8%).

A Catalunya, una inflació de l'1,9% com la que s'ha registrat al desembre suposa la taxa més alta vista al Principat des del juliol del 2013 (2,1%), ara fa prop de tres anys i mig. A més, amb aquest 1,9% Catalunya es posa al capdavant de les autonomies espanyoles en el percentatge més alt d'inflació.

Catalunya encadena amb aquesta taxa positiva de l'1,9% cinc mesos seguits d'inflació en positiu mentre que l'estat espanyol s'acumulen quatre mesos seguits d'IPC en positiu.

En termes mensuals, els preus a Catalunya van pujar vuit dècimes, com a conseqüència dels increments de preus dels carburants (1,7%), la cistella de l'habitatge per l'augment de la factura elèctrica que acumula vuit mesos d'increments, i l'oci i cultura, per la pujada dels viatges turístics organitzats.

La taxa d'inflació anual s'ha enfilat bàsicament per la pujada de preus dels carburants que s'ha registrat aquest desembre del 2016 mentre que el mateix mes de l'any passat van baixar de preu, i per la factura elèctrica que ha encarit els preus de la cistella de l'habitatge.

Amb una influència menor en termes anuals, també ha ajudat a escalfar la inflació la cistella de l'oci i cultura on el bon comportament turístic ha fet que els preus dels viatges organitzats hagin pujat més que el desembre del 2015.

La subjacent per sobre de l'IPC per primer cop des del 2014

La inflació subjacent, la que no té en compte la volatilitat dels preus dels carburants i dels aliments frescos, s'ha situat en el conjunt de l'estat espanyol en l'1%, dues dècimes pers sobre de la registrada al novembre. L'INE destaca que per primer vegada des del juny del 2014 la taxa d'inflació subjacent se situa per sota de la taxa general de l'IPC.

Barcelona

Els preus a les comarques de Barcelona van pujar al novembre de vuit dècimes en relació amb al novembre i van deixar la inflació en tancar el 2016 en una taxa de l'1,9%, la més alta registrada a la demarcació de la capital catalana des de l'agost del 2013 (2%), segons les dades de l'INE.

La demarcació de Barcelona encadena cinc mesos seguits amb la inflació en positiu, en concret des de l'agost del 2016 quan va registrar una inflació del 0,2%.

Girona

Els preus a les comarques gironines van pujar al novembre de vuit dècimes en relació amb al novembre i van deixar la inflació en tancar el 2016 en una taxa de l'1,9%, la més alta registrada en la demarcació de Girona des del març del 2013 (2,4%).

La demarcació de Girona encadena cinc mesos seguits amb la inflació en positiu, en concret des de l'agost del 2016 quan la taxa de l'IPC es va situar en el 0%.

Lleida

Els preus a les comarques lleidatanes van pujar al novembre de set dècimes en relació amb al novembre i van deixar la inflació en tancar el 2016 en una taxa de l'1,9%, la més alta registrada en la demarcació de Lleida des del juny del 2013 (2,4%).

La demarcació de Lleida encadena quatre mesos seguits amb la inflació en positiu, en concret des del setembre del 2016 quan la taxa de l'IPC es va situar en el 0,3%.

Tarragona

Els preus a les comarques tarragonines van pujar al novembre de vuit dècimes en relació amb al novembre i van deixar la inflació en tancar el 2016 en una taxa de l'1,9%, la més alta registrada en la demarcació de Tarragona des del març del 2013 (2,3%).

La demarcació de Tarragona encadena quatre mesos seguits amb la inflació en positiu, en concret des del setembre del 2016 quan la taxa de l'IPC es va situar en el 0,2%.