El Consell de Ministres ha aprovat rescindir aquest divendres la concessió del tram internacional del TAV a TP Ferro després de la fallida de l'empresa. L'estat espanyol i el francès n'assumiran ara la gestió a través d'una nova firma, Línia Figueres-Perpinyà, constituïda a finals d'octubre i amb seu social a Madrid. L'empresa és una filial d'Adif i de la seva homònima francesa SNCF Réseau (Société Nationale des Chemins de Fer). El portaveu de la Moncloa, el ministre Íñigo Méndez de Vigo, ha volgut fer una crida "a la tranquil·litat dels usuaris" perquè el servei està garantit i els trens no deixaran de passar pel túnel del Pertús. TP Ferro arrossegava un deute de més de 550 milions d'euros (MEUR) quan va entrar en fallida. Sobretot, perquè les previsions del pas de trens, tant de passatgers com de mercaderies, van quedar lluny de la realitat. Méndez de Vigo, però, no ha fet cap referència a si l'Estat indemnitzarà -i amb quina quantitat- a TP Ferro.

Que els estats espanyol i francès havien d'assumir la gestió del tram internacional del TAV després de la fallida de TP Ferro ja se sabia. Però avui, el Consell de Ministres ha oficialitzat un nou tràmit perquè això sigui un fet. El govern espanyol ha rescindit la concessió a TP Ferro, que a mitjans de setembre va entrar en liquidació.

Ara, la Moncloa i l'Elisi assumiran la gestió del tram transfronterer de l'alta velocitat. Ho faran a través d'una nova empresa, Línia Figueres-Perpinyà, creada el passat 21 d'octubre i que és una filial de l'administrador d'infraestructures Adif i la seva homònima francesa, l'SNCF Réseau. Les dues empreses públiques hi participen al 50%.

Després de l'aval per part del Consell de Ministres, queda ara que els dos estats oficialitzin la signatura perquè la nova empresa assumeixi la gestió d'aquest tram de l'alta velocitat. Un tram que s'estén al llarg de 44 quilòmetres entre Llers i Perpinyà, i que té el túnel del Pertús com a infraestructura estrella.

El tràmit, possiblement, es desencallarà dilluns vinent. En espera de confirmar-se oficialment, el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, viatjarà a París per signar el document. De fet, el mateix acord del Consell de Ministres d'aquest divendres ja el faculta per portar a terme la rúbrica.

Deute de 557,2 MEUR

TP Ferro, la fins ara concessionària del TAV, formada a parts iguals per l'espanyola ACS (en mans de Florentino Pérez) i la francesa Eiffage va entrar en liquidació aquest passat setembre. Ho va fer arrossegada per un deute que s'elevava a 557,2 MEUR, perquè el trànsit de trens pel tram transfronterer del TAV no era, ni de bon tros, el que s'esperava.

TP Ferro no va poder remuntar números, ni tampoc aconseguir un acord amb els creditors per sortir del forat, i es va veure abocada a la fallida.

Ara bé, rescindir la concessió (que s'allargava fins al 2057) tindrà conseqüències per a les arques públiques. I és que l'Estat ja va admetre que hauria d'indemnitzar la concessionària, però -i aquí hi ha la incògnita- mai ha fet públic amb quina quantitat. I si finalment hi ha compensació (França s'hi oposa) i aquesta no satisfà TP Ferro, l'afer s'haurà de dirimir al tribunal d'arbitratge de Brussel·les.

Tant ACS com Eiffage ja van avançar que pensen reclamar compensacions per la fallida. I no s'ha d'oblidar que, precisament, l'espanyola es troba en mans de Florentino Pérez, a qui l'Estat ja va pagar 1.350 MEUR pel tancament de la planta de gas Castor.

El servei, garantit

Sobre números, però, el ministre portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, no n'ha parlat. Durant la roda on ha explicat els acords del Consell de Ministres, de Vigo ha dedicat només 30 segons a l'afer TP Ferro.

"El què s'ha aprovat avui és que es crearà una filial d'Adif i de la Société Nationale perquè aquesta empresa gestioni el tram de l'alta velocitat entre Figueres i Perpinyà", ha dit De Vigo. El ministre ha volgut, a més, insistir en la crida a la "tranquil·litat dels usuaris", perquè el servei està garantit. "Els trens d'alta velocitat que connecten Figueres i Perpinyà, i els que des d'aquí van a diferents capitals com Lió i París seguiran funcionant", ha conclòs.