Espanya és a la cua de les principals economies de la Unió Europea pel que fa a salaris, amb el 15è salari mitjà per hora més baix de tota la Unió Europea. Un 14,6% dels treballadors de l'Estat tenen un salari baix, segons les dades publicades aquest dilluns per Eurostat, l'oficina d'estadística europea.

La mitjana d'ingressos bruts és de 9,8 euros per hora, una xifra que està per sota de la mitjana europea, que es troba als 13,2 euros. A nivell del conjunt de la Unió Europea, les estadístiques posen en evidència la gran diferència salarial entre estats si es compara el país on més es guanya, Dinamarca, amb un salari de 25,5 euros per hora, amb el que menys, Bulgària, on és de tan sols 1,7 euros per hora.

En comparació amb la resta d'estats que formen la Unió Europea, Espanya és el novè amb el menor percentatge de treballadors amb un salari baix, un 14,6%, per sota de la mitjana europea, que arriba al 17,2%. Es considera que un treballador té un salari baix si cobra menys de dos terços de la mitjana del salari de la resta de persones. Tenen menys assalariats mal pagats que a Espanya a països com Portugal, Itàlia, França o Bèlgica.

Pel que fa a la mitjana d'ingressos bruts per hora, els assalariats a l'Estat reben 9,8 euros de mitjana, quatre menys que la mitjana europea. Dins de l'Estat els sectors que millor paguen són els de l'energia elèctrica, el gas i les renovables, seguit del relatiu a les finances i les assegurances. Els que estan pitjor posicionats i tenen un nombre de treballadors amb sous més baixos són el de la mineria i l'alimentació.

El balanç europeu

Els països de la UE on es va presentar un major percentatge de salaris baixos durant l'any 2014 van ser Letònia (25,5%), Polònia (23,6%), Estònia (22,8%), Alemanya (22,5%), Irlanda (21,6%) i Regne Unit (21,3%). A l'altre extrem de la classificació es troben Suècia, on només el 2,6% dels treballadors va rebre un salari baix, seguida de Bèlgica (3,8%), Finlàndia (5,3%), Dinamarca (8,6%), França (8,8%) i Itàlia (9,4%).

Pel que fa als ingressos bruts per hora a cada estat, Dinamarca va registrar la xifra més elevada (25,5 euros), seguida per Irlanda (20,2 euros), Suècia (18,5 euros), Bèlgica (17,3 euros) i Finlàndia (17,2 euros). Els salaris més baixos es troben a Bulgària (1,7 euros), Romania (2 euros), Lituània (3,1 euros), Letònia (3,4 euros) i Hongria (3,6 euros).

Grans diferències segons el sexe i l'edat

L'any 2014 un de cada sis treballadors a la Unió Europea (17,2%) va rebre un salari baix. Les diferències per gènere i edat són notables, ja que els grups més afectats en aquest sentit són els joves menors de 30 anys, amb un percentatge del 30,1% de treballadors amb salaris baixos, i les dones, amb un 21,1%. En el cas dels homes, en canvi, només el 13,5% va rebre un salari baix el 2014. En el cas de les persones entre 30 i 59 anys aquesta quota se situa en un 14%.

Una altra de les variables que contribueixen a determinar el salari és el nivell educatiu, tal com mostren les estadístiques, com més baix és el nivell, major és la probabilitat de tenir una font d'ingressos limitada. Un 28,2% de les persones amb una educació bàsica va rebre un salari baix, mentre que aquest percentatge descendeix a un 20,9% quan parlem d'estudis de grau mitjà i a un 6,4% en el cas d'aquelles persones que disposen d'educació superior.

El tipus d'acord laboral també té un impacte significatiu, a la Unió Europea el 31,9% dels que tenien un contracte temporal van registrar un salari baix, mentre en aquells que disposaven d'un contracte de caràcter indefinit aquesta xifra va ser del 15,3%.