El president de PIMEComerç, Àlex Goñi, ha previst que aproximadament el 60% del petit comerç català participarà en la jornada de descomptes que hi haurà aquest divendres 25 de novembre amb motiu del Black Friday. En unes declaracions a l’ACN, Goñi ha recordat que és el quart any que el petit comerç català s’adhereix a la iniciativa del Black Friday i que va ser PIMEComerç la primera entitat que va signar un acord de col·laboració amb l’empresa que promociona aquesta campanya. El representant dels comerciants ha apuntat que el primer any el Black Friday va tenir poca incidència, però que el fenomen s’ha popularitzat en els darrers anys i “ara ja va sol”.

“Hi ha una publicitat global muntada sobre les promocions del Black Friday i el petit comerç s’hi agafa, com és lògic. És una iniciativa que veiem amb bons ulls, excepte perquè hi ha establiments que allarguen el Black Friday durant més d’un dia”, ha sentenciat. Goñi es refereix als comerços i grans cadenes que amplien els descomptes del Black Friday a divendres i dissabte o fins i tot al conjunt de la setmana.

“Això és més preocupant, ja que un període tan prolongat de descomptes podria distorsionar la temporada de vendes nadalenques del petit comerç”, que concentra el 25% del volum de facturació anual, ha manifestat el representant dels comerciants. Goñi ha considerat que és difícil saber quins seran els descomptes que s’oferiran als 80.000 comerços adherits a la seva patronal, ja que es tracta d’una realitat molt diversa, mentre que les grans cadenes imposen una xifra de descompte preestablerta als seus establiments.

La facturació ‘offline’ assolirà els 5.500 milions a tot l’Estat

A més de PIMEComerç, s’han adherit a la iniciativa del Black Friday de 2016 organitzacions com la Confederació de Comerç de Catalunya, l’Agrupament de Botiguers i Comerciants de Catalunya, Comertia o Barcelona Oberta, entre d’altres, i la campanya de descomptes també es farà efectiva a les cadenes i a la gran distribució, a més d’internet. Hi participaran comerços de sectors tan diversos com l’automoció, l’alimentació, la moda, la restauració, els serveis personals, l’estètica o la joieria, entre d’altres.

Segons un estudi d’ESADE, les vendes ‘offline’ assoliran els 5.500 milions d’euros i les transaccions ‘online’ arribaran als 1.300 milions a tot l’Estat, el que equival a un creixement del 10% i el 15% en relació a l’any anterior, respectivament. L’estudi de l’escola de negocis assenyala que el 80% dels ciutadans espanyols ha sentit a parlar del Black Friday, mentre que un 50% dels consumidors té previst fer compres durant aquesta campanya de promocions i descomptes.