Els espanyols voldrien jubilar-se de mitjana als 61 anys i només un 2% estaria disposat a fer-ho després dels 66 anys, segons la IV Enquesta del BBVA sobre jubilació i hàbits d'estalvi que també revela que la gent, majoritàriament, reclama disposar de més informació sobre la quantia de la seva pensió.

Així ho han expressat en roda de premsa el director de l'Institut BBVA de pensions, David Carrasco, i la professora de la UNED Elisa Chuliá que han subratllat que el 71% dels enquestats es considera "poc o gens" informat sobre la seva jubilació i, de fet, dos de cada tres desconeix quant cotitza a la Seguretat Social.

L'enquesta, que s'ha realitzat sobre una mostra de 3.005 persones entre el 19 de setembre i el 13 d'octubre, revela que el grau de "desinformació" dels espanyols sobre la seva pensió és molt alt i que tres de cada quatre pensa que percep menys pensió del que va cotitzar.

Segons Carrasco, "aquesta no és la realitat" ja que un any de cotitzacions cobreix 3 mesos i mig d'una pensió, de manera que per pagar una pensió equivalent al salari durant 20 anys (esperança de vida mitjana després de la jubilació) un treballador hauria cotitzar entre 60 i 70 anys, quan de mitjana es cotitzen menys de 40 anys.

Sobre l'edat de jubilació, Carrasco ha subratllat "la discrepància" que existeix entre els desitjos dels espanyols i la progressiva realitat, que camina cap als 67 anys.

Al 73% dels enquestats els agradaria poder decidir lliurement la seva edat de jubilació, i que la pensió s'ajustés a conseqüència, el que reflecteix que el desig dels espanyols va per una banda i la intenció política, de l'altra, ha explicat Carrasco.

A més, els espanyols estimen que per viure adequadament en la seva jubilació necessitarien al voltant de 1.245 euros, 200 euros per sobre de la pensió mitjana actual.

El 39% dels enquestats augura que viurà amb complicacions un cop jubilat, enfront d'un 40% que confia que la seva jubilació li proporcioni prou poder adquisitiu, mentre que un 22% se situa en un espai d'"incertesa".

Les dones es mostren més preocupades que els homes a causa de que la seva participació en el mercat laboral ha estat menor, acumulant menors drets de pensió.

A la pregunta de si han començat a estalviar, set de cada deu espanyols assegura que no ho ha fet i la principal raó que s'addueix, entre els majors de 36 anys, és que no tenen capacitat econòmica.

Entre els menors de 35 anys el grau de confiança en les pensions públiques està en el 6% i per sota del 3% en el cas dels menors de 25 anys.

Segons l'opinió de Carrasco, l'enquesta demostra que hi ha un "rum-rum i una desconfiança" respecte a les pensions públiques "que és major com més anys queden per a la jubilació".

El 71% dels entrevistats està a favor de l'establiment d'un compte individual en la qual cada persona pugui fer un seguiment de les cotitzacions que va acumulant al llarg de la seva vida i que la pensió es calculi en funció del que acumulat.

Aquests comptes, denominades "nocionals", s'han adoptat en diversos països europeus en nom d'una major transparència, ha recordat Carrasco.

Segons la seva opinió, l'enquesta ve a demostrar que els espanyols volen més informació i transparència sobre la seva jubilació "per prendre decisions lliures i racionals a l'hora de planificar el seu futur".