La cooperativa La Fageda, amb seu a Santa Pau, invertirà 4 milions d'euros en els pròxims tres anys per completar la reordenació urbanística detallada al Pla Especial. En els últims anys, s'ha construït una caldera de biomassa, un magatzem refrigerat així com una nova planta de producció que porta quatre mesos en marxa. Encara no funciona a ple rendiment, perquè a la fàbrica vella, construïda el 1993, encara s'hi fa una part petita de la producció. Quan s'hagi completat el trasllat de l'activitat, el que es farà serà enderrocar l'antiga per construir-hi un espai nou amb el mateix volum i amb usos encara pendents de concretar. La cooperativa, que dóna feina a 309 persones -de les quals 176, són discapacitades - estudia atendre altres col·lectius a la Garrotxa, com ara joves amb risc d'exclusió.

"La nova planta no s'ha construït amb la intenció de multiplicar la producció sinó que seguirem fent el mateix que amb la vella però amb més garanties tècniques i amb una major eficiència perquè hem posat les últimes tecnologies del mercat", assenyala el fundador i president de La Fageda Fundació, Cristóbal Colón. L'antiga fàbrica es va construir l'any 1993 i, segons diu, "ja no donava per més". La idea és poder donar resposta a l"augment natural" de consumidors que any rere any aposten pels seus productes.

Aquesta última fase d'obres també inclou la reforma de la primera i la segona planta del Mas que passarà a ser un espai per a l'activitat assistencial. Des de l'estiu passat, també ha entrat en funcionament la nova fàbrica de melmelades que dóna feina a 20 persones. Aquesta activitat va començar inicialment a la cuina del primer pis del Mas i ara s'ha traslladat a aquestes noves instal·lacions, annexes a la nova planta de producció. Just davant d'aquest obrador de melmelades hi ha l'edifici d'atenció als visitants, inaugurat el 2015.

La Fageda obre una nova fàbrica de iogurts i invertirà 4 MEUR en tres anys

La Fageda obre una nova fàbrica de iogurts i invertirà 4 MEUR en tres anys

La inversió de 4 milions d'euros (MEUR) en els pròxims tres anys permetrà completar la remodelació de la finca Els Casals on es troba la seu i que representa una quarta part del que quedava pendent de fer al pla especial urbanístic. Ha estat una reordenació "molt complexa", segons Colón, que ha recordat que no es podia construir més volum del que ja hi havia edificat al mateix temps que l'obra nova havia de fer-se amb el "mínim impacte" ambiental i paisatgístic atès que la finca està dins del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa en plena fageda d'en Jordà.

Més de 18 MEUR de facturació

La facturació de tota l'activitat de La Fageda durant el 2015 va ser de 18,4 MEUR, essent la producció de làctics i postres l'activitat més important. Els làctics es comercialitzen a través de 2.000 punts de venda en les principals empreses de distribució i institucions hospitalàries. Amb una producció anual de més de 60 milions d'unitats -vasos de iogurts i postres de 18 tipus diferents-, 62.000 quilos de gelat i 30.800 quilos de melmelades (dades del 2015), La Fageda s'ha convertit en el tercer fabricant de iogurts a Catalunya.

I la previsió és seguir ampliant el catàleg amb nous productes. Colón ha confirmat que estan treballant molt intensament per treure nous productes làctics i d'altres també de l'alimentació però no serà immediat perquè cal seguir "experimentant" fins aconseguir el resultat desitjat. Ara bé, el que sí tenen clar és que no ampliaran les fronteres a nivell de vendes. "El nostre mercat segueix essent Catalunya", afirma.

Formar joves en risc d'exclusió

La cooperativa va néixer l'any 1982 amb l'objectiu d'oferir treball i habitatge a totes les persones adultes de la Garrotxa que tinguessin una discapacitat intel·lectual o trastorns mentals severs. Més de tres dècades després, consideren que l'objectiu s'ha assolit ja que s'atén a totes les demandes de treball d'aquests col·lectius. Actualment dóna feina a 176 persones amb discapacitat i a 133 professionals.

Arribats a aquest punt, la cooperativa es planteja obrir el ventall assistencial per arribar a altres col·lectius de la comarca, com ara joves sense feina ni estudis amb risc d'exclusió social. "Si podem ser útils a altres persones amb la nostra experiència, per què no fer-ho?", es pregunta Colón. La formació serà la base del programa que encara s'està perfilant. La idea, segons ha avançat el fundador, que ha subratllat que està "en fase de reflexió", seria aconseguir que La Fageda es convertís en una escola per a aquests joves. "Ara ja formem a les persones però creiem que el que estem fent es pot millorar". I posa l'exemple d'una cuinera, a qui a banda de demanar-li que faci molt bé la seva feina també se li demanarà que sigui una bona professora de cuina per a aquest joves, però per això també caldrà formar-la a ella primer.

Preparar el terreny a una segona generació

Amb 67 anys, Cristóbal Colón veu la jubilació com a un pas natural. "Serà més aviat que tard; estaré aquí fins que sigui necessari i quan consideri que no faig falta, no em quedaré a molestar", ha assegurat. Des de fa uns anys, s'han fet canvis per preparar el relleu generacional amb una clara finalitat, que el nou òrgan de govern mantingui l'equilibri d'una organització que té dues dimensions, com és la social i l'empresarial. Des del 2015, la cooperativa va deixar de ser de treball per convertir-se en una de consum, dotant-la d'un caràcter més associatiu.

Per altra banda, la Fundació Sentit que es va crear el 2004 -propietària de la finca i formada per una estructura professional de gestió- ha passat a dir-se La Fageda Fundació. El seu patronat està format per deu membres independents -experts i professionals del món empresarial i acadèmics- que han redactat un codi del bon govern i transparència. Colón té molt clar que aquesta segona generació de directius haurà de tenir "nous perfils" per poder gestionar un entorn i un projecte "molt més complex" que quan va néixer, mantenint "l'ànima" que és "essencial" i que dóna "personalitat a la institució".