La sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem ha anul·lat una sanció de 5,4 milions d'euros imposada al juny de 2012 a Endesa per traslladar al mercat lliure clients que havien perdut el dret a la Tarifa d'Últim Recurs (TUR), segons la fallada judicial, al que ha tingut accés Europa Press.

Amb aquesta decisió, les companyies elèctriques han aconseguit que els tribunals hagin deixat sense efecte en els dos últims anys, ja sigui en el Suprem o en l'Audiència Nacional, sancions imposades per l'anterior autoritat de Competència per valor proper a 70 milions d'euros.

En l'última resolució judicial, amb data del 25 d'octubre, el Suprem deixa sense efecte una multa de l'extinta Comissió Nacional de Competència (CNC) a Endesa Energia XXI, filial d'Endesa encarregada del subministrament a preu regulat, per actes de "competència deslleial" i "falsejar la lliure competència de manera que afecti a l'interès públic".

En concret, Competència considerava deslleial el traspàs al mercat lliure de clients que havien perdut el dret a la TUR i que estaven sent subministrats de forma transitòria per Endesa sense que la companyia hagués recaptat el consentiment exprés del consumidor.

L'Audiència Nacional va desestimar el recurs presentat per Endesa, que es va dirigir posteriorment al Suprem, on ara la seva conducta ha estat considerada conforme a dret. El tribunal considera que la sanció de la CNC no va observar "de forma inexcusable i amb tot el seu rigor" les cauteles necessàries per imposar una sanció.

El tribunal reconeix que el canvi de contracte és un assumpte "substancial per als clients" i que el principi de transparència aconsellava requerir el consentiment exprés dels afectats, però considera que, "des de l'exclusiva òptica del dret sancionador, no cal sustentar la definició i el contingut del comportamineto deslleial en una interpretació contextual de la norma sectorial que s'allunya a l'excés del seu tenor literal".

Sancions encallades

Aquesta sentència se sumeixi al rest de decisions judicials en les quals s'han deixat sense efectes decisions sancionadores de Competència. La major d'elles va correspondre a una sanció de la CNC a les elèctriques i Unesa per 61 milions, anul·lada després que el Suprem invalidés les inspeccions de la Direcció de Competència a la seu de la patronal elèctrica.

L'alt tribunal va considerar que les inspeccions a la seu de Unesa van mancar de "concreció de l'objecte i finalitat", malgrat estar autoritzades per un jutjat. L'actual CNMC va anunciar que no recorreria la decisió de l'Audiència Nacional.

Recentment, l'Audiència Nacional va donar la raó a Iberdrola i va anul·lar una altra sanció de 3 milions d'euros imposada en 2014 pel Ministeri d'Indústria a aquesta empresa i a Endesa per la gestió de la central nuclear Vandellós II. Endesa, amb un 72%, i Iberdrola, amb un 28%, són els propietaris de la instal·lació.

Al març d'aquest any, el Suprem va anunciar una sanció de 620.000 euros imposada en 2011 per la CNC a Gas Natural Fenosa per pràctiques relacionades amb el canvi de comercializadora d'energia, conegut com 'switching'.