Els mediadors d'assegurances de Girona consideren que la gran majoria dels bancs "imposen" productes asseguradors als seus clients, a canvi d'accedir a donar-los un altre servei com un crèdit o una hipoteca. El president del col·legi de mediadors d'assegurances de Girona, Jordi Triola, diu que "és important que el client s'atreveixi a dir que no", perquè en molts casos els productes que venen les entitats són més cars i recorda que el mediador és un professional que acompanya al client i l'assessora sobre quina és la millor opció. Triola també demana que es reguli perquè "tots complim les mateixes normes". Ara mateix, els bancs venen la majoria d'assegurances de vida que es fan a tot l'estat.

Les companyies asseguradores tenen en els bancs els principals competidors a l'hora de vendre assegurances, segons el Col·legi de Mediadors d'Assegurances de Girona. De fet, diuen que ara mateix el mercat està gairebé dividit. Mentre que els anomenats producte 'no vida' -com l'assegurança del cotxe- el client confia en les companyies del sector, els producte 'vida' -com l'assegurança de vida- són les entitats bancàries les que controlen el mercat. Això, es deu principalment a la "imposició dels bancs als clients", quan van a demanar una hipoteca o un crèdit, segons ha explicat el president del Col·legi de Mediadors de Girona, Jordi Triola.

Triola anima als clients a negar-se a comprar aquests productes si no n'estan convençuts. D'una banda perquè "solen ser més cars" que els que es poden trobar al mercat i de l'altra perquè no tenen l'assessorament d'un professional. En aquest sentit, Triola recorda que tenir un mediador de confiança és "imprescindible" quan hi ha problemes. "Que es trenqui un vidre no és greu, però que hi hagi un incendi sí, i el banc segurament et dirà que truquis a un 902", comenta el president.

Per això el gremi demana que es reguli la venda d'assegurances i que no vagi lligada a la prestació d'un altre servei. "Hem de jugar tots en les mateixes condicions" comenta Triola que assegura que la imposició que fan els bancs "coarta la llibertat tant de l'empresari com del particular" alhora d'acabar contractant un producte.

Triola ha afirma que la venda d'assegurances "és una font d'ingressos important" pels bancs. "Abans venien paelles o televisions, i ara venen assegurances", comenta.

Els empresaris gironins aposten pel mediador

Amb tot, el president del col·legi ha explicat que les empreses aposten per tenir un mediador d'assegurances. A Girona el 85% de les empreses de la demarcació contracten les diferents assegurances a través d'aquesta figura. "Un empresari se la juga molt si té un problema, i el que busca és tranquil·litat, i per això ve a nosaltres", ha afegit Triola.

Amb tot, el president del col·legi gironí diu que cal donar a conèixer més la figura del mediador entre els particulars, que acaben optant per opcions com les assegurances que es fan de manera telefònica i on no hi ha un tracte personalitzat amb el client.

Tanmateix, Triola ha destacat la "bona salut" que travessa el sector. Ara mateix a les comarques de Girona hi ha 305 mediadors d'assegurances col·legiats, una xifra semblant a la que hi havia abans de la crisi. La majoria són autònoms que treballen vinculats a empreses del sector i segons el president, tots han aguantat molt bé la crisi. "No tinc cap company que hagi hagut de tancar, hem fet alguns ajustaments i prou", ha comentat. De fet, assegura que s'estan generant llocs de treball i diu que ara són "més forts després del sotrac que han viscut amb la crisi".

Un mediador d'assegurances s'encarrega d'assessorar a una persona o empresa d'escollir la millor assegurança i és l'encarregat d'ajudar-lo en cas de sinistre. El Col·legi de Mediadors de Girona es va fundar fa 51 anys i representa a agents i corredors d'assegurances.