L'Agència Tributària ha posat en marxa un nou sistema electrònic per facilitar la devolució de l'IVA a viatgers ('tax free') que no siguin residents a la Unió Europea. Segons ha indicat aquest dijous el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, el nou procediment, denominat 'DIVA', permetrà al viatger agilitar els tràmits del segellat de documents que es requereixen per al reemborsament de l'impost a la sortida del territori d'aplicació de l'IVA. Un total de 14 aeroports a l'Estat, els principals passos duaners terrestres i diversos ports comptaran a finals de novembre amb sistemes de validació electrònica. El Ministeri també destaca que els comerços que utilitzin el sistema guanyaran en "seguretat i traçabilitat" ja que la documentació s'incorporarà directament a la base de dades de l'administració tributària.

El projecte 'DIVA' neix amb motiu de l'elaboració del Pla Nacional de Turisme de Compres, aprovat pel Govern al novembre de 2014. En aquest context, l'Agència Tributària proposa, en línia amb els sistemes ja en funcionament o en estudi en altres països europeus, una millora en el procediment de devolució de l'IVA en les compres efectuades pels viatgers.

Després d'un primer projecte pilot desenvolupat a l'aeroport de Barajas i conclòs amb èxit el passat mes d'agost, a finals del mes de novembre un total de 14 aeroports a l'Estat comptaran amb màquines automàtiques o dispositius lectors per a la validació electrònica del formulari web ('formulari DIVA') que permetrà el reintegrament de l'impost sense necessitat d'utilitzar la via tradicional del segellat manual de les factures de compra a la duana.

Així, comptaran amb aquests dispositius els aeroports de Madrid (ja en funcionament), Barcelona, Girona, Palma, València, Sevilla, Bilbao, Màlaga, Alacant, Eivissa, Maó, Castelló, Astúries i Santander. També està prevista la incorporació d'aquests dispositius en altres punts clau per al trànsit de viatgers com són els ports d'Algesires, Màlaga, Alacant i Tarifa i els passos duaners terrestres de la Línia de la Concepció i la Farga de Moles, a l'Alt Urgell.

La implantació del 'DIVA' serà gradual, a mesura que es vagin incorporant al sistema els comerços i els diferents operadors de 'tax free' autoritzats per l'Agència Tributària per gestionar el reemborsament de l'IVA.

Hisenda apunta que els viatgers no residents al territori d'aplicació de l'IVA tenen dret a la devolució de l'impost pagat al moment de l'adquisició de béns si es compleixen una sèrie de requisits. Recorda que fins ara, a l'Estat aquest sistema de reemborsament, conegut internacionalment com 'tax free', implicava necessàriament un segellat manual de la factura de compra per part de la duana quan el viatger presentava els béns adquirits abans d'abandonar el territori IVA de la Unió Europea. D'aquesta manera, el viatger podia acreditar la sortida efectiva del territori d'aplicació de l'IVA a l'efecte de poder sol·licitar, posteriorment, el reemborsament al comerç on havia adquirit els béns o a les entitats col·laboradores que ofereixen gestionar aquestes devolucions.