El programa 'Incorpora' ha accelerat la integració laboral dels gironins en risc d'exclusió social i ha permès tancar 770 contractes aquest 2016. A més, i per primer any, aquesta iniciativa promoguda per l'Obra Social 'la Caixa' ha ajudat a crear vuit microempreses arreu de la demarcació. El programa se centra amb aquells col·lectius que tenen especials dificultats per trobar feina (discapacitats, aturats de llarga durada, exreclusos o víctimes de violència domèstica, entre d'altres). Després de seguir un curs de formació, i gràcies a l'ajuda de tretze entitats i la implicació de les empreses, els beneficiaris poden accedir al món laboral. Sovint, amb contractes vinculats al turisme o bé per cobrir vacants a la indústria. Aquest 2016 'Incorpora' celebra deu anys, durant els quals ha aconseguit la implicació de 1.794 empreses del territori i ha ajudat més de 5.800 gironins a trobar feina.

En Badreddine Zakour treballa de cambrer de pis a l'hotel Ibis. Fa un temps, però, es trobava a l'atur i la seva situació era tan desesperada que s'havia plantejat tornar al Marroc. "Havia perdut l'esperança", admet. Ara, gràcies al programa 'Incorpora' de l'Obra Social 'la Caixa', ha après una nova feina que li agrada.

Ell, com tots els beneficiaris de la iniciativa, va seguir un curs de formació. "Quan portes molt temps sense treballar, perds contacte amb el món laboral; enviar currículums ja no funciona, allò que cal és informar-se i aprendre", explica. Zakour admet que la feina a l'hotel li ha "canviat la vida" i li ha permès tenir "una nòmina" que li permet viure tant a ell com a la seva família.

En Badreddine és l'exemple d'allò que ha aconseguit el programa 'Incorpora' al llarg d'aquests deu anys: facilitar la integració laboral de persones en risc d'exclusió social. A les comarques gironines, durant aquesta dècada, 'Incorpora' ha ajudat 5.872 persones vulnerables a trobar feina, de les quals un 30% pateixen algun tipus de discapacitat (ja sigui física o psíquica).

Empreses i entitats

Tot això ha estat possible, com explica el director del programa, Jaume Farré, gràcies a la implicació "de dos agents clau". Per una banda, el món empresarial, a través de les 1.794 firmes que han confiat amb el programa a l'hora de cobrir vacants. I per l'altra, el tercer sector, gràcies a la implicació de tretze entitats del territori, que fan de pont entre les necessitats de les empreses i els suports que necessiten els beneficiaris. Entre aquestes, Càritas, la Fundació Altem, el clúster Èxit, Mifas o la Creu Roja.

"L'objectiu del programa no és només trobar feina, sinó també afavorir la integració dels beneficiaris; donem oportunitats a les persones més vulnerables i n'impulsem l'apoderament", precisa Jaume Farré. Ara, l'Obra Social 'la Caixa' ha volgut fer balanç de la dècada. Sobretot, ressaltant que un dels factors clau que ha permès continuar impulsant el programa ha estat "tant la implicació com la continuïtat" de les empreses que hi confien.

De fet, només cal donar un cop d'ull a les dades d'aquest 2016 per veure com 'Incorpora' ha agafat embranzida. Entre gener i octubre, ja s'han tancat 770 contractes i s'han dut a terme dinou accions formatives. A més, i per primer cop, aquest 2016 'Incorpora' també ha fomentat l'autoocupació, ajudant a crear vull microempreses arreu del territori.

Els tècnics, la figura clau

"Aquest creixement ens avala i demostra com, a mesura que passen els anys, aprenem a fer millor les coses", subratlla el coordinador del programa a Girona, Roger Casero. I aquí, no s'oblida d'agrair la tasca que fan els 26 tècnics de les entitats. "Són ells els qui veuen les necessitats dels beneficiaris i de les empreses i creen l'itinerari que els ajuda a aconseguir la feina", indica.

Sobretot, a la demarcació els perfils més demanats (perquè així també ho és la realitat econòmica) es troben a cavall dels sectors industrial i de serveis (en especial, el turisme). Cambrers, Ajudants de cuina, cambrers de pis o operaris carnis són alguns dels llocs de treball que s'han cobert a través del programa 'Incorpora'.

Cada any, l'Obra Social 'la Caixa' destina 820.000 euros a aquesta iniciativa. Arreu de Catalunya, el programa d'integració laboral compta amb 382 entitats associades (i 800 tècnics) i ha ajudat a trobar feina a més de 130.000 persones. Aquest 2016, a més, la branca per fomentar l'autoocupació ha permès crear 600 microempreses a tot el territori.