La Cambra de Comerç de Barcelona preveu que l´economia catalana creixi un 3,3% aquest 2016, dues dècimes més del previst inicialment, segons ha anunciat aquest dijous el president de l´entitat cameral, Miquel Valls, en una roda de premsa. La Cambra atribueix el creixement del producte interior brut de Catalunya a l´impuls de la demanda interna, "l´elevat creixement" de l´ocupació i les condicions financeres "molt favorables". Segons Valls, la desacceleració de l´economia mundial, les turbulències financeres i la incertesa política han tingut efectes "nuls o escassos" en l´activitat econòmica a curt termini a Catalunya. La Cambra també ha previst que el PIB català s´incrementi un 2,7% interanual durant el 2017.

Valls ha apuntat que el creixement de l´economia s´hauria estabilitzat al voltant del 0,7% intertrimestral durant els quatre trimestres de 2016. L´estudi de la Cambra estima que l´economia catalana segueix un ritme similar al conjunt de l´Estat, amb indicadors com la creació d´ocupació que mostren millor comportament a Catalunya que a la resta d´Espanya (el creixement de l´ocupació ha estat del 3,9% a Catalunya al tercer trimestre, mentre que ha estat del 3,3% al conjunt de l´Estat).

Les exportacions continuen sent un dels motors de l´economia catalana. Les vendes a la UE s´estan accelerant, gràcies al funcionament dels principals mercats europeus (amb un increment del 3,8% interanual entre gener i agost de 2016). Per contra, les vendes al Regne Unit ja estan notant la depreciació de la lliura arran del Brexit i cauen un 5% en el mateix període, mentre que a la resta del món les exportacions baixen en un 1%, com a resultat del menor dinamisme de les economies emergents i de la finalització de l´efecte de la depreciació de l´euro.

Segons l´estudi de la Cambra de Comerç, tots els sectors econòmics creixen, però destaca especialment el comportament dels serveis, que han generat el 80% de l´ocupació creada l´últim any, gràcies al funcionament del turisme i del comerç. D´altra banda, la indústria millora progressivament i la construcció s´estabilitza després de la forta remuntada de l´any passat. Així mateix, la inversió i la confiança empresarial no decauen, tot i la incertesa política i el context internacional d´inestabilitat.

Valls carrega contra la reforma de l´impost de societats

Tanmateix, Valls ha alertat de l´impacte que la reforma de l´impost de societats, que estableix un pagament avançat del tribut a les empreses, pugui tenir en l´economia. "És una mesura que pot tenir un impacte negatiu per aquelles empreses amb problemes de liquiditat. El govern espanyol provocarà una retirada de fons del mercat en comptes de fer les reformes estructurals necessàries que redueixin les despeses recurrents de les administracions públiques", ha sentenciat el president de la Cambra. En quest sentit, Valls ha demanat al futur govern espanyol que replantegi aquest tipus de mesures i que "doni confiança als agents econòmics".