Carn, embotits, pernils, oli d'oliva, olis vegetals, vinagre, bonítol, pasta, conserves de peix i marisc, espècies, olis vegetals, brous, fruita seca, snacks, galetes, neules, torrons, aigua mineral, cafè, melmelada, pastisseria, fleca, sal, begudes vegetals, cereals, dolços i gelats gourmets són alguns dels productes que presenten les 34 empreses catalanes agroalimentàries participants al Saló Internacional Sial Paris, sota el paraigües de Catalunya. De l'Alt Empordà, hi ha una empresa participant en la fira: Miquel Alimentació, de Vilamalla.

L'actuació promocional està organitzada pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, a través de l'empresa pública Promotora d'Exportacions Agroalimentàries (PRODECA). El director gerent d'aquest organisme, Ramon Sentmartí, visitarà el certamen, on s'entrevistarà amb els empreses catalanes participants.

Aquesta fira, que té lloc del 16 al 20 d'octubre, a París, que en aquest període esdevé l'epicentre del món agroalimentari, és de periodicitat biennal, i aquest any celebra el seu 50è aniversari. Es tracta de la fira especialitzada més important del calendari anual per a aliments i begudes que es duu a terme a la Unió Europea, gràcies a la seva magnitud i nivell globalitzador, en tant que punt de trobada internacional, i només comparable amb Anuga (Alemanya),que té lloc en anys senars, i Alimentària BCN, que se celebra en anys parells.

En la darrera edició, hi van exposar els seus productes 5.700 empreses de 104 països, amb una afluència de 150.192 visitants professionals representants de 200 països, reunint els principals compradors i venedors del sector agroalimentari.

En aquesta edició, l'estand del Departament d'Agricultura també comptarà amb dos espais ubicats en dos sectors diferenciats: un a l'espai multiproducte del pavelló de les Regions i un altre al pavelló dels carnis, per l'especial rellevància d'aquest sector al nostre país.

El sector agroalimentari català a Europa

Europa és un dels socis comercials més importants per a Catalunya. Actualment, el 66,85% de les exportacions de productes agrícoles catalans es destinen a aquest mercat, un mercat que encara té molt recorregut i moltes oportunitats de negoci, com demostren les dades i el creixement previst que té la Unió Europea en el seu conjunt.

Durant la darrera dècada, França ha estat el principal soci comercial de Catalunya: a nivell d'exportacions és el principal país de destinació de les exportacions agroalimentàries, amb un valor situat a una distància de més del doble en comparació amb el següent país de destinació, Itàlia, i durant el 2015 ha representat el 19,93% en valor i el 21,34% del volum de les exportacions agroalimentàries catalanes (total d'exportacions catalanes agroalimentàries: 9.111 milions d'euros i 6 milions de tones).

Els sectors que continuen dominant, en valor, el rànquing d'exportacions catalanes a aquest mercat són el de la carn i despulles comestibles amb un 36,91%, principalment de porcí, seguit per les fruites 8,20% , la pastisseria i les preparacions a base de cereals 7,25% i els olis i greixos 6,94%, si bé, la resta de productes catalans de qualitat i valor afegit hi tenen una gran acceptació, com és el cas dels nostres vins i caves, embotits, conserves de peix i marisc, especies, fruits secs, snacks, i aigua mineral entre d'altres.

Catalunya és una de les primeres regions a Europa amb el major increment en el valor de les exportacions d'aliments i begudes (TARIC 1 a 24) per davant dels seus principals competidors. L'any 2015 Catalunya va exportar un 9,95% més que l'any anterior i el nostre principal soci comercial, França, un 3,97%. Aquestes dades refermen la consolidació d'un important nombre de companyies exportadores regulars i la fortalesa del sector agroalimentari català.

Empreses participants a Sial París de la mà del DARP:

Pavelló carnis Boadas 1880 (Girona), bonÀrea (Lleida), Carlos Colomer (Sant Feliu de Pallerols), Càrniques d'Osona (Vic), Casaponsa (La Vall de Bianya), Collell (Les Preses), Copa Meats (Olot), Embutidos Caula (Sant Gregori), Embutidos Juan Aulet Torrent (Anglès), Jacsa (Caldes de Montbui)

Pavelló de les Regions Aigua de Sant Aniol (Sant Aniol de Finestres), Birba Biscuits (Camprodon), Cafès Novell (Vilafranca del Penedès), Can Bech (Fontanilles), Conservas Dani (Vilassar de Mar), Espigablanca (Hospitalet de Llobregat), FFaiges (Tortosa), Foment Agrícola de les Garrigues (Sant Martí Sarroca), Grupo Miquel (Vilamalla), Lancaster Plus (Terrassa), Liquats Vegetals (Viladrau), Neules Artesanes Sant Tirs (Puig Reig), Nortoliva (Les Borges Blanques), Olis Bargalló (Castellví de Rosanes), Ordesa (Sant Boi de Llobregat), Paul and Pippa (Barcelona), Pifarré (Bellpuig), Productos Grau (Artesa de Lleida), Promolac (Cornellà de Terri), Sandro Desii (Esparreguera), Torres Import (Vilafranca del Penedès), Torrons Vicens (Agramunt), Trias Biscuits (Santa Coloma de Farners) i Virginias (Reus)