El Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, a través de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, ha ampliat fins a 58 milions d'euros els ajuts ordinaris destinats al lloguer previstos per aquest 2016. L'any passat es van registrar 24.564 sol·licituds, mentre que aquest anys s'han presentat 39.839 sol·licituds, és a dir, 15.275 més, que suposen un increment de més del 60% al conjunt del país. Això ha portat el Govern a gairebé triplicar el pressupost de la subvenció amb 38 milions d'euros que s'han de sumar als 20 milions previstos el passat abril.

Per demarcacions, a Girona és on s'han incrementat més les sol·licituds, concretament més d'un 70%, a Tarragona l'augment ha estat de gairebé el 66%, mentre que a les Terres de l'Ebre, a les comarques de Barcelona i a Lleida hi ha hagut un 63% més de demandes. A la Catalunya Central, l'increment registrat ha estat de gairebé el 53% i a Barcelona ciutat, d'un 50%.

A aquests ajuts s'hi poden acollir totes les persones titulars d'un contracte d'arrendament i que compleixin els requisits sobre el màxim d'ingressos que es poden tenir si es vol rebre aquesta subvenció -que ve marcat per l'Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya i que depèn del nombre de persones que visquin al domicili-, i sobre el preu del lloguer. El límit del lloguer mensual varia segons la demarcació: a Barcelona no pot superar els 600 euros, a Tarragona i Girona, els 450 euros, a Lleida no pot ser superior als 400 euros i a les Terres de l'Ebre el topall és de 350 euros.

Primeres subvencions per al Fons d'habitatge de lloguer social

El Govern ha obert aquest dilluns una altra convocatòria de subvencions, en aquest cas adreçades als ajuntaments de Catalunya que gestionen pisos del Fons d'habitatge de lloguer destinat a polítiques socials.

El pressupost total de la subvenció és d'1,5 milions. L'ajut, que serà gestionat pels ens locals, ha de garantir que el lloguer que hagin de pagar els adjudicataris no superi una forquilla d'entre el 15 i el 30% dels seus ingressos totals. Hi poden optar tots aquells ajuntaments del país que hagin inscrit els pisos que tenen en propietat al Fons d'habitatge de lloguer destinat a polítiques socials. A la capital catalana, però, els ajuts del Govern es continuaran vehiculant a través del Consorci de l'Habitatge de Barcelona, integrat per l'Ajuntament i per la Generalitat.

Els habitatges que formen part d'aquest Fons s'han d'adjudicar per a un període mínim de 5 anys i el preu del lloguer ha de ser almenys un 20% inferior al de mercat.

El Fons, creat el juny del 2015 amb la signatura d'un conveni per part del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat i 28 entitats municipalistes i associacions, inclou els habitatges públics de la Generalitat, dels ajuntaments, els de les borses municipals de lloguer, els d'inclusió i els habitatges de les entitats financeres que han estat cedits a les administracions.

Les sol·licituds es poden presentar fins l'11 de novembre, un mes després de l'endemà de la publicació de les bases al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).