Han generat 38.385 llocs de treball

Catalunya atreu 14.532 milions d'euros d'inversió estrangera entre 2011 i 2016

L´economia catalana capta un terç del capital forà destinat a inversió productiva a tot l´Estat

11.10.2016 | 17:32
Grues arribades a la terminal TerCat del Port de Barcelona

Catalunya ha atret 14.532 milions d´euros d´inversió estrangera entre el gener de 2011 i el juny de 2016, provinent de 601 projectes i que han generat 38.385 llocs de treball directes, segons dades de l´informe fDi Markets del ´Financial Times´. Els països que inverteixen més diners a Catalunya són Alemanya, França i els Estats Units, segons aquest estudi que té en compte la inversió productiva i la generació de llocs de treball de manera regionalitzada en cada un dels territoris. Així, l´economia catalana lidera el rànquing de tot l´Estat pel que fa a la captació d´inversió estrangera directa, amb un 31% del capital, el 34% de la creació de llocs de treball i el 37% dels projectes en el període mencionat. Aquesta quota de captació d´inversió estrangera a nivell espanyol s´ha incrementat en relació al quinquenni anterior (2006-2010), quan l´economia catalana va representar un 23% del capital invertit al conjunt de l´Estat.

Per regions econòmiques mundials, l´estudi elaborat per aquesta divisió de recerca del ´Financial Times´ mostra que Catalunya ha atret el 51% dels projectes d´inversió estrangera provinents d´Àsia-Pacífic que s´han fet a l´estat espanyol, el 37% dels provinents de l´Amèrica del Nord, el 36% amb origen a Europa Occidental, el 32% dels procedents d´Àfrica i l´Orient Mitjà, el 31% dels provinents de l´Europa de l´Est i el 23% dels originats a l´Amèrica Llatina.

Les característiques del teixit empresarial de Catalunya determinen quines empreses i de quins sectors acabaran invertint directament al país. Segons l´estudi fDi Markets, Catalunya es troba per sobre de la mitjana europea en atracció de projectes vinculats als subsectors de preparats farmacèutics, materials d´envasos de plàstic, plàstic sense laminar i làmines, peces i accessoris de vestir, equips informàtics i perifèrics, i pintures, revestiments, additius i adhesius.

En aquest sentit, l´informe considera que els sectors de les TIC i el software, la logística i els serveis de suport a l´empresa són els camps en que Catalunya mostra millors oportunitats d´inversió en comparació amb altres economies a nivell mundial. Segons l´fDi Markets, Catalunya compta amb un bon ecosistema tecnològic (com mostra la celebració anual del MWC), mà d´obra qualificada, una ubicació estratègica dins d´Europa i infraestructures de primer nivell.

El Govern defensa la tasca de les delegacions comercials a l'estranger

A la vista d´aquests resultats, la directora general d'Indústria del Govern, Núria Betriu, ha defensat en una trobada amb periodistes la tasca de les oficines exteriors d´ACCIÓ i ha recordat que els projectes d´inversió estrangera gestionats a través d´aquesta agència governamental tenen un retorn de 150 euros per cada euro públic invertit. Igualment, ha destacat que els projectes d´inversió estrangera captats a través de la xarxa d´ACCIÓ generen un lloc de treball a Catalunya per cada 682 euros d´inversió pública.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema