Catalunya ha atret 14.532 milions d’euros d’inversió estrangera entre el gener de 2011 i el juny de 2016, provinent de 601 projectes i que han generat 38.385 llocs de treball directes, segons dades de l’informe fDi Markets del ‘Financial Times’. Els països que inverteixen més diners a Catalunya són Alemanya, França i els Estats Units, segons aquest estudi que té en compte la inversió productiva i la generació de llocs de treball de manera regionalitzada en cada un dels territoris. Així, l’economia catalana lidera el rànquing de tot l’Estat pel que fa a la captació d’inversió estrangera directa, amb un 31% del capital, el 34% de la creació de llocs de treball i el 37% dels projectes en el període mencionat. Aquesta quota de captació d’inversió estrangera a nivell espanyol s’ha incrementat en relació al quinquenni anterior (2006-2010), quan l’economia catalana va representar un 23% del capital invertit al conjunt de l’Estat.

Per regions econòmiques mundials, l’estudi elaborat per aquesta divisió de recerca del ‘Financial Times’ mostra que Catalunya ha atret el 51% dels projectes d’inversió estrangera provinents d’Àsia-Pacífic que s’han fet a l’estat espanyol, el 37% dels provinents de l’Amèrica del Nord, el 36% amb origen a Europa Occidental, el 32% dels procedents d’Àfrica i l’Orient Mitjà, el 31% dels provinents de l’Europa de l’Est i el 23% dels originats a l’Amèrica Llatina.

Les característiques del teixit empresarial de Catalunya determinen quines empreses i de quins sectors acabaran invertint directament al país. Segons l’estudi fDi Markets, Catalunya es troba per sobre de la mitjana europea en atracció de projectes vinculats als subsectors de preparats farmacèutics, materials d’envasos de plàstic, plàstic sense laminar i làmines, peces i accessoris de vestir, equips informàtics i perifèrics, i pintures, revestiments, additius i adhesius.

En aquest sentit, l’informe considera que els sectors de les TIC i el software, la logística i els serveis de suport a l’empresa són els camps en que Catalunya mostra millors oportunitats d’inversió en comparació amb altres economies a nivell mundial. Segons l’fDi Markets, Catalunya compta amb un bon ecosistema tecnològic (com mostra la celebració anual del MWC), mà d’obra qualificada, una ubicació estratègica dins d’Europa i infraestructures de primer nivell.

El Govern defensa la tasca de les delegacions comercials a l'estranger

A la vista d’aquests resultats, la directora general d'Indústria del Govern, Núria Betriu, ha defensat en una trobada amb periodistes la tasca de les oficines exteriors d’ACCIÓ i ha recordat que els projectes d’inversió estrangera gestionats a través d’aquesta agència governamental tenen un retorn de 150 euros per cada euro públic invertit. Igualment, ha destacat que els projectes d’inversió estrangera captats a través de la xarxa d’ACCIÓ generen un lloc de treball a Catalunya per cada 682 euros d’inversió pública.