L'Agència Tributària de Catalunya (ATC) incorporarà a partir del juliol del 2017 quatre noves seus a la demarcació de Girona. En concret, a Girona, Figueres, la Bisbal i Santa Coloma de Farners. Així ho va anunciar el secretari d'Hisenda de la Generalitat, Lluís Salvadó, durant la seva compareixença a la Comissió d'Economia i Hisenda del Parlament per informar sobre el projecte de la nova Agència Tributària de Catalunya i la futura Hisenda catalana, que ampliarà les oficines i n'incorporarà una quinzena de noves el proper any 2017. «La voluntat del Govern és assumir totes les funcions tributàries que el marc autonòmic ens atribueix estatutàriament i preparar els fonaments de la futura hisenda catalana», va assegurar Salvadó.

Les noves delegacions, que se sumaran a les quatre que ja té a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, suposen el desplegament de l'Agència arreu del territori català, i un pas més cap a la construcció de la hisenda pròpia. Per al secretari d'Hisenda, aquest desplegament territorial suposa un element «imprescindible» en el moment que l'ATC assumeixi les funcions de recaptació executiva dels contribuents que tinguin deutes pendents amb l'Administració -com ara sancions de trànsit o deutes amb ajuntaments-, i la gestió directa completa dels impostos cedits -Transmissions patrimonials (ITP) i Actes jurídics documentats (AJD), i Successions i Donacions (SD)- que actualment liquiden, a part de l'ATC, els registradors de la propietat.

Segons Salvadó, per determinar la ubicació de les oficines liquidadores s'han tingut en compte diversos factors com poden ser: el volum d'habitants del territori d'influència de l'oficina; la distribució d'activitats amb transcendència tributària; el nombre i la distribució territorials dels treballadors de les 53 oficines liquidadores que dirigeixen els registradors de la propietat; i la divisió administrativa del país.

Els municipis que comptaran amb una d'aquestes 15 noves delegacions de l'ATC són: Barcelona (amb l'oficina del Barcelonès Nord), Terrassa, Sabadell, Granollers, Sant Feliu de Llobregat, Vilafranca del Penedès, Mataró, Manresa, Vic, la Seu d'Urgell, Reus i Tortosa.

Un estalvi de 17,2 milions

Durant la seva intervenció, el secretari d'Hisenda va destacar que el balanç econòmic del desplegament de les 15 noves delegacions de l'ATC suposarà un estalvi de 17,2 milions d'euros anuals per a l'administració catalana -en despesa de personal i d'oficines-, un cop l'Agència assumeixi la recaptació executiva i les funcions que exerceixen els registradors de la propietat a les 53 oficines liquidadores. El conveni amb els registradors de la propietat finalitza el 30 d'octubre del 2017 i, segons ha dit el secretari d'Hisenda, la voluntat del Govern català és denunciar el conveni durant les properes setmanes.

«La construcció de la hisenda catalana passa per assumir totes les funcions tributàries» va afirmar, i això significa la gestió, liquidació i recaptació dels impostos cedits que fan els registradors de la propietat a les oficines liquidadores (OL). Actualment, les OL gestionen un 75,1% de les autoliquidacions d'ITP i AJD, i un 61,6% de les referides a ISD. Actualment, a les Oficines Liquidadores treballen 277 registradors de la propietat en règim laboral.