El ministre de Foment en funcions, Rafael Catalá, ha admès que l'Estat haurà d'indemnitzar TP Ferro perquè així ho recull el contracte de concessió. En un acte a Màlaga, el titular del Ministeri ha recordat que el document preveu que, en cas de fallida, els executius espanyol i francès haurien d'assumir "la responsabilitat patrimonial, que és el rescat de la infraestructura" i, a més, "indemnitzar la concessionària per les inversions fetes i no recuperades". Una quantitat que els administradors concursals estimen que ascendeix a 450 milions d'euros (MEUR), i que si no hi ha acord, s'haurà de dirimir al tribunal d'arbitratge de Brussel·les. El ministre en funcions també ha lamentat que la crisi econòmica hagi "impactat" de ple damunt el trànsit ferroviari, i hagi tirat enlaire les previsions de trànsit de trens que s'estimaven que passarien pel tram transfronterer del TAV.

Primera reacció oficial de l'executiu en funcions del PP després que la concessionària del túnel del Pertús, TP Ferro, es vegi abocada a la liquidació. El titular de Foment, Rafael Catalá, ha lamentat que la crisi econòmica hagi "impactat de manera important" damunt les previsions de trànsit de trens que es van fer en el moment de signar la concessió del tram internacional de l'alta velocitat entre Espanya i França.

"La concessió administrativa es va fer perquè dues empreses fessin les obres i després explotessin el túnel i financessin els costos", ha recordat Catalá. La realitat, però, ha quedat molt lluny d'allò que es va posar sobre paper. A TP Ferro, formada a parts iguals per l'espanyola ACS i la francesa Eiffage, no li han sortit els números, perquè el pas de trens ha quedat molt lluny d'allò que es va estimar.

"Pràcticament, els trens que passen permeten atendre les despeses d'explotació, però no hi ha fluxes per finançar la inversió que les empreses van dur a terme", ha recordat Catalá. De fet, TP Ferro ha arribat a acumular un deute de 557,2 MEUR, dels quals pràcticament 392 corresponen a bancs i a fons d'inversió.

Ara, poques hores després que el futur de la concessionària s'hagi decidit al Jutjat Mercantil de Girona, Rafael Catalá ha admès que, davant la liquidació, als dos estats no els quedarà més remei que assumir la gestió de la infraestructura. I no només això, sinó també haver d'indemnitzar TP Ferro per la fallida de la concessió.

Responsabilitat patrimonial

El ministre en funcions ha dit que el contracte de concessió preveu que les dues administracions públiques, en referència a Espanya i França, "tindríem la responsabilitat patrimonial, que és el rescat de la infraestructura, i s'hauria d'indemnitzar la concessionària per les inversions fetes i no recuperades". De fet, davant la imminent liquidació, tant Adif com la seva homòloga francesa SNCF ja estan ultimant la constitució d'una nova societat que gestionarà el tram transfronterer del TAV.

Un altre capítol apart seran les indemnitzacions. I és que TP Ferro preveu arribar a reclamar fins a 450 MEUR als dos estats. Si no hi ha acord, l'afer pot trigar anys en resoldre's, perquè qui l'haurà de dirimir serà el tribunal d'arbitratge de Brussel·les.

El ministre en funcions de Foment, però, no ha anat més enllà en la seva valoració. Pel què fa a les indemnitzacions i la situació en què queda TP Ferro, ha conclòs: "Ara estem analitzant els costos, valorant la responsabilitat patrimonial derivada i, si el servei no té viabilitat, caldrà indemnitzar la concessionària i rescatar la concessió, que quedaria en mans públiques".