Augmentar i millorar les relacions comercials entre les empreses gironines i Hong Kong. Aquet és l’objectiu de la trobada-col-loqui que avui ha organitzat la FOEG amb el delegat del port de Barcelona, Joan Dedeu, a l’illa asiàtica. Hi han assistit una vintena d’empresaris gironins que han pogut conèixer de primera mà les potencialitats que la ciutat xinesa té per als negocis i les fórmules perquè aquests contactes siguin més eficaços. L’acte s’ha dut a terme en el context d’unes trobades organitzades per la patronal, l’hotel AC Palau Bellavista de Girona i La Caixa. La FOEG organitza periòdicament reunions empresarials d’aquestes característiques per facilitar el contacte directe amb experts o representants de diferents països i potenciar les relacions empresarials.

Aquest any, de gener a juny, les empreses gironines han exportat productes a Hong Kong per valor de 26,3 milions d’euros. L’any passat, durant el mateix període, la xifra va ser de 13,7 milions d’euros, segons dades del Ministeri d’Economia facilitades a la FOEG. La majoria dels productes que s’exporten des de les comarques de Girona a aquesta regió de la Xina són del sector de l’alimentació, de les manufactures de consum ,matèries primeres i béns d’equip.

Hong Kong és una de les principals portes d’entrada de les empreses internacionals a la Xina continental. Per la seva condició de regió administrativa especial, ofereix una sèrie d’avantatges jurídiques i econòmiques que les empreses han de tenir en compte a l’hora de dissenyar la seva estratègia per a la Xina i Àsia en general.

Durant la trobada, Joan Dedeu ha destacat el paper que Hong Kong juga com un dels mercats de consum més desenvolupats d’Àsia i com a porta d’entrada al mercat xinès creixent. Ha explicat als empresaris gironins que la penetració al mercat xinès no es pot fer amb les mateixes estratègies que es fan servir per al mercat d’Europa o Sudamèrica. A més , cal constància ja que els xinesos valoren la persistència de les empreses . Això és clau, ha remarcat, perquè les relacions comercials arribin a bon port.

És un mercat, segons Dedeu, que té un retorn interessant sempre que les relacions comercials es plantegin segons les normes de conducta xineses.

Segons Dedeu, Hong Kong és l’aparador de Xina i això obre un ventall d’oportunitats de negoci per a les empreses gironines que cal aprofitar. També ha dit que cal tenir en compte el mercat de consum de la Xina valorat en 200 milions de persones i la necessitat que la Xina té de la tecnologia puntera. Per Dedeu és important però que les administracions s’impliquin i ajudin a les empreses, sobretot les del sector càrnic i turístic, a dur a terme els contactes amb la Xina per les peculiaritats dels diferents mercats que abraça aquell territori ja que calen permisos i inspeccions que han de controlar els governs.

La FOEG és un lobby empresarial que defensa els interessos dels gremis, organitzacions sectorials i empreses associades. La patronal gironina representa actualment una cinquantena d’associats i sota el seu paraigües s’hi apleguem més de 15.000 empreses que abasten gairebé tots els sectors. Des del 1987, any en què es va constituir, treballa al servei de l’empresariat per impulsar el desenvolupament i el creixement de l’economia de les comarques de Girona.