La junta directiva de la Federació d´Hostaleria de les Comarques de Girona ha fet públic un comunicat per denunciar la seva disconformitat amb la gestió pública dels diners recaptats per l'impost turístic a Catalunya. La Federació, tal com ja ho ha esmentat en altres ocasions, considera que "s´ha incomplert un dels acords pactats i signats en un document entre l´administració de la Generalitat i el sector turístic privat, el qual fa referència que una vegada passessin dos anys de la vigència de l´impost es faria una revisió del funcionament d´aquest per tal d´analitzar si era necessari continuar-lo aplicant o no".

L'entitat que presideix l'empresari jonquerenc Antoni Escudero recorda que el sector privat "va ser solidari amb l´administració perquè les arques econòmiques de la Generalitat passaven per un moment complicat i consideren que no se´ls ha tingut en compte".

En el seu comunicat, la Federació d'Associacions d'Hostaleria explica com "en alguns municipis, les administracions locals no estan gestionant correctament l´impost turístic, perquè estan substituint una part de la partida de turisme dels seus pressupostos pel que recapten amb l´impost turístic, quan únicament aquests ingressos haurien de servir per fer promoció del municipi i contemplar-lo com una entrada més en la partida de turisme, que evidentment hauria de ser superior i no quedar-se igual com quan no es recaptava l´impost".

"La normativa del Fons per al foment del turisme indica que els ens locals poden crear comissions gestores d´aquest formades per representants del sectors turístic privat i públic. No obstant en alguns municipis, tot i la petició dels empresaris, els ens locals no estan creant aquestes comissions. Així doncs, la Federació demanem que les administracions locals vetllin per formar-les, les quals tenen l´objectiu de posar en comú entre els sectors públic i privat la idoneïtat del destí del Fons prevista", afegeix.

La junta directiva de la Federació considera que "no es té la suficient informació en relació a com es reverteixen els diners recaptats de l´impost turístic, així com tampoc ho perceben els turistes arribats a les comarques de Girona i a la resta de Catalunya. Es creu que si el sector privat hi tingués una implicació més activa en la gestió d´aquest impost, es coneixeria de forma directa el destí dels ingressos recaptats, així com estaria involucrat en la decisió sobre en quines actuacions destinar aquests diners".

La Federació tampoc està d´acord en la proposta del Departament d´Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en relació a incrementar el preu de l´impost turístic. "A les comarques de Girona atès l´alta temporalitat en els negocis turístics, els preus de les estades estan molt ajustats, per la qual cosa un increment en l´impost suposaria un perjudici important pels empresaris, que encara a hores d´ara alguns han de suportar el seu cost perquè hi ha grups de turistes que es neguen a pagar-la".

Així mateix, es considera que el fet que l´impost turístic "s´apliqui només a Catalunya i a les Illes Balears és un greuge comparatiu respecte a la resta de l´Estat Espanyol a on no s´aplica".

Sobre la Federació d´Hostaleria de les Comarques de Girona

La Federació d´Hostaleria de les Comarques de Girona està formada per onze associacions comarcals i/o locals: l´Associació d´Hostaleria de l´Alt Empordà, el Gremi d´Hostaleria de Lloret de Mar, la Unió d´Empresaris d´Hostaleria i Turisme de la Costa Brava Centre, l´Associació d´Hostaleria, restauració i turisme de Girona, l´Associació d´Hostaleria de Blanes, l´Associació d´Hostaleria de la Selva, l´Associació d´Hostalatge de la Garrotxa, l´Associació d´Hostaleria del Ripollès, l´Associació de Bars i Restaurants de la Cerdanya, l´Associació d´Hotels i Càmpings de Cerdanya i l´Associació de Turisme Rural Girona.

Les onze associacions tenen associats: hotels, hostals, càmpings, restaurants, bars, cafeteries, sales de festa, cases de turisme rural, entre altres. La Federació compta avui amb més de 1.550 empreses federades.