L'índex de preus de consum (IPC) va pujar un 0,2% a Catalunya el mes d'agost, cosa que va situar la inflació interanual en el 0,1%.

Del començament d'any ençà, els preus han baixat a Catalunya un 0,1%, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) publicats avui.

Durant el mes d'agost, els preus van pujar un 1,7% en l'apartat d'oci i cultura; un 0,8%, en comunicacions; un 0,5% en hotels, cafès i restaurants; i un 0,2%, en parament.

En l'apartat de vestit i calçat, els preus van baixar un 1,6% a l'agost; aliments i begudes no alcohòliques, van baixar un 0,2%; i medicina; un 0,1%.

Durant l'últim any, els preus van pujar un 1,9% en aliments i begudes no alcohòliques; vestit i calçat, un 0,7%; comunicacions, un 2,7%; ensenyament, un 1,1%; i un 1% en parament; mentre que els preus van baixar un 3,8% en habitatge i un 1,9% en transport.

Puja un 0,1% a l'Estat

L'Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar un 0,1% a l'agost respecte al mes anterior i va elevar cinc dècimes la seva taxa interanual, fins al -0,1%, a causa que els preus dels carburants van baixar menys que l'any passat, segons les dades definitives publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que confirma així les xifres avançades a finals del mes passat.

A això se suma a més la pujada dels preus de l'electricitat, davant del descens de 2015 i, en menor mesura, l'alça dels preus dels automòbils per la finalització de les ajudes del Pla PIVE.

D'aquesta manera, l'IPC interanual suma quatre mesos consecutius d'augments després d'haver-se incrementat una dècima al maig, dues dècimes al juny i dues més al juliol (-0,6%). Malgrat això, amb la dada d'agost, l'IPC interanual encadena ja vuit mesos de taxes negatives després d'arrencar l'any en el -0,3%. En aquest sentit, la inflació continua en terreny negatiu i encadena tretze mesos sense creixement, 12 descensos i un mes pla (desembre de 2015).

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, va augmentar dues dècimes a l'agost, fins al 0,9%, alhora que l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) ha situat la seva taxa anual en el -0,3%, quatre dècimes més que al juliol.

Estadística ha atribuït el repunt de la taxa interanual de l'IPC de juliol al comportament del transport, que va elevar la seva taxa més de dos punts respecte al juliol, fins al -1,9%, a causa que els preus dels carburants i lubricants van baixar menys que l'any anterior.

També va influir, encara que en menor mesura, la pujada dels preus dels automòbils per la finalització de les ajudes del Pla PIVE.

Així mateix, l'habitatge també va influir en el comportament de l'IPC interanual, la taxa es va alentir fins situar-se al -4,4%, principalment per l'evolució de la rúbrica calefacció, enllumenat i distribució de l'aigua. L'electricitat es va incrementar aquest mes davant de la baixada d'un any abans.

L'oci i cultura, per la seva banda, va situar la seva taxa en el 0,2%, vuit dècimes superior a la de juliol, a causa de la pujada dels preus del viatge organitzat, més gran que la de agost de 2015. Així mateix, altres béns i serveis van augmentar la seva taxa set dècimes, fins al 1,8%, a causa del comportament dels preus de les assegurances, que van pujar més que l'any passat.

Davant d'aquests augments, Estadística destaca la retallada de la taxa interanual d'aliments i begudes no alcohòliques en set dècimes, fins al 1,8%, per la baixada dels preus dels llegums i hortalisses fresques, les fruites fresques i els olis, que van pujar fa un any.

Igualment va influir l'augment dels preus del peix fresc, menor que el registrat el 2015.

També va reduir la seva taxes interanual dels hotels, cafès i restaurants, la taxa va disminuir cinc dècimes, fins al 0,2%, perquè els hotels i altres allotjaments van registrar a l'agost una pujada de preus menor que fa un any.