Els preus dels carburants han repuntat aquesta setmana per primera vegada des de principis de juliol, després d'encarir la gasolina i el gasoil un 0,9% i un 0,7%, respectivament, i s'allunyen així dels mínims marcats la passada setmana a les portes del pont del 15 d'agost, segons dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea (UE) recollits per Europa Press.

En concret, el preu mitjà del litre de gasolina s'ha situat en 1,131 euros, trencant així amb la ratxa de sis setmanes consecutives de baixades.

Pel que fa al gasoil, ha repuntat fins als 1,003 euros, després que la setmana passada caigués per sota del llindar de l'euro després d'haver encadenat cinc caigudes consecutives.

Aquest repunt en els preus dels carburants coincideix amb la pujada en la cotització del cru en l'última setmana, amb el barril de Brent, de referència a Europa, intercanviant actualment a 49,8 $, enfront dels 43 dòlars de fa una setmana , i el Texas nord-americà a 47 dòlars.

Tot i aquest increment en els preus en l'última setmana, el litre de gasolina és un 9,6% més barat que fa un any, mentre que en el cas del gasoil l'abaratiment és del 8,4%.

Així, l'ompliment d'un vehicle amb un dipòsit mitjà de 55 litres de gasolina costa en l'actualitat 62,2 euros, amb un estalvi de més de sis euros respecte a les mateixes dates de l'any passat.

En el cas del gasoil, l'ompliment del dipòsit ascendeix actualment a 55,1 euros, el que representa un estalvi per a la butxaca d'uns cinc euros respecte a fa un any.

Preus a la UE

Els carburants són més barats a Espanya que a la mitjana de la UE i la zona euro, on el preu de venda al públic del litre de gasolina se situa en 1,269 euros i en 1,306 euros, respectivament. Per la seva banda, el litre de gasoil costa 1,112 euros de mitjana a la UE i 1,099 euros a l'eurozona.

El menor nivell de preus finals respecte als països de l'entorn es deu al fet que Espanya, tot i les pujades de l'IVA, als majors impostos i als nous gravàmens al biodièsel, segueix comptant amb una menor pressió fiscal en general.