La producció de poma a les comarques gironines pujarà un 6% aquest any i superarà les 83.000 tones. Ja s'han començat a recollir les varietats més primerenques d'una temporada que, sobretot, destaca per l'increment d'aquelles que s'adapten als nous gustos del consumidor: més sucoses, més crocants i més fermes. Aquest 2016, per exemple, es recolliran fins a un 30% més de pomes com la Gala la Fuji i altres d'estiu. En contrapartida, les varietats de tardor, la Granny Smith o la Golden s'estanquen o es deixen de plantar. Els productors agrupats sota el paraigües de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona confien, a més, poder pujar preus aquest any. A Europa, països com Àustria, França i la zona dels Balcans colliran menys poma perquè el temps no hi ha acompanyat. I això beneficarà els productors gironins; no només al mercat local i estatal, sinó també a l'internacional.

La campanya de recollida de poma ja ha començat a les comarques gironines amb les varietats d'estiu, com la Gala, i s'allargarà fins al novembre, quan es bastaran dels arbres les de tardor, com la Pink Lady. Aquest 2016, els productors agrupats sota la IGP (en total, 78) encaren la campanya amb optimisme: no només perquè les tones pujaran, sinó perquè també ho faran els preus.

La bona climatologia ha permès que les diferents varietats madurin bé. "L'estiu no ha estat molt calorós, i hi ha hagut moltes hores de sol que fan guanyar sucre a la poma; a més, no ens ha faltat aigua per regar", concreta un dels productors associats, Jaume Bruguera.

Es preveu que aquest any es recullin fins a 83.600 tones de poma arreu de la demarcació. Això representa un 6% més que la campanya passada (en què es van quedar en 78.624). Ara bé, no s'arribarà ni de bon tros a l'any excepcional que es va registrar el 2014 (quan la producció va superar les 90.000 tones).

L'increment que es registra a la demarcació amb la recollida de poma va en sintonia amb la resta de Catalunya. En total, arreu del territori la collita augmentarà un 11% (situant-se, segons les previsions, en 308.720 tones).

Més dolces, més crocants i més fermes

Per varietats, se segueix la tendència ja iniciada en anys anteriors. A les comarques gironines, aquelles més tradicionals (com la Golden, la Granny Smith o altres de tardor) continuen representant el gruix de producció. Però, en relació a altres campanyes, o bé s'estanquen o bé arriben a caure fins a un 20%. En contrapartida, deixen pas a les altres més preferides pel consumidor: més dolces, més crocants i més fermes. S'arribaran a collir fins a un 30% de Fuji (7.060 tones) i fins a un 25% més de Gala (18.230).

L'increment de producció de la IGP Poma de Girona contrasta amb la situació que es viurà a Europa. Aquí, aquells països que tradicionalment en produeixen més, aquest any patiran collites a la baixa. Sobretot, a conseqüència de les inclemències climatològiques que s'han viscut al continent.

"A Àustria, la producció caurà fins a un 88%; als països dels Balcans, fins a un 65% i a França, es preveu un descens del 7%", precisa el president de la IGP, Llorenç Frigola. "Això fa que encarem la campanya amb bones perspectives, tant de producte com de mercats", indica.

D'entrada, perquè vindrà menys poma d'Europa, i això permetrà als productors gironins apujar preus. "Hem de pensar que a Espanya, una de cada dues pomes que es venen arriba de fora, sobretot d'Itàlia i França; per tant, ara aquestes aniran a d'altres llocs i a nosaltres se'ns deixarà més lliure el mercat estatal", concreta Frigola. I hi afegeix: "Esperem poder mantenir preus més alts durant tot l'any, que és el que desitgem".

Una de cada quatre, a exportació

De totes les pomes que surtin emparades per la IGP, entre el 25 i el 30% es destinaran a exportació. D'entrada, ja es començarà pels països de l'hemisferi sud (on allà, ara és hivern). Se n'enviaran a Colòmbia, el Brasil, Hondures i l'Equador. Però la poma amb el segell gironí també arribarà als Emirats Àrabs -sobretot, a Dubai- i al nord d'Àfrica.

Tot i que a Europa hi hagi menys poma, Llorenç Frigola explica que els percentatges d'exportació de la de Girona no es mouran massa. "Són mercats molt estables i que mantenen un equilibri molt regular; no hi haurà massa diferència", precisa el president de la IGP.

A les comarques gironines, els camps de pomeres emparats sota la denominació es troben a l'Alt Empordà, al Baix Empordà, a la Selva i al Gironès. Abasten 1.600 hectàrees. Tota la poma es comercialitza a través de les cooperatives Girona Fruits, Giropoma Costa Brava i Fructícola Empordà.

Com ja és tradicional, aquest dijous la IGP ha donat el tret de sortida a la campanya amb la recollida de la primera poma. Qui ha apadrinat l'acte ha estat la xef Iolanda Bustos del restaurant La Calèndula de Regencós (Baix Empordà)