La collita de cereal ha experimentat enguany un increment del 32% respecte al 2015, mentre que els preus han baixat un 35%. La producció total ha estat d'1.335.586 tones, assolint nivells semblants als del 2014. Els rendiments de blat, tot i assolir un augment del 24,5%, han estat irregulars a causa dels atacs de fongs, mentre que en l'ordi han augmentat un 38%. La presidenta de l'Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA), Rosa Pruna, ha manifestat que aquest 2016 "res feia preveure bona collita", amb una sequera "fortíssima" durant tot l'hivern i bona part de la primavera, però les pluges "van arribar en el moment oportú". El sector ramader ha patit un increment generalitzat dels preus de la venda de carn i s'espera que compensi la baixada de preus del cereal, especialment del sector vaquí i oví, a més del lleter.

Les dades també han estat positives a l'Estat que, malgrat els fongs i la sequera, s'han collit al voltant de 21 milions de tones de cereals. En el conjunt de la Unió Europea (UE), el rendiment ha baixat un 3,5% a causa de les pluges abundants i els fongs, amb un total de producció de 310 milions de tones. En l'àmbit mundial, en canvi, les dades són diferents, ja que els Estats Units, Ucraïna i Rússia han protagonitzat la segona millor collita de la seva història, amb xifres rècord.

El sector lleter a Catalunya es troba en una situació delicada ja que, segons el sector, és "deficitària". Rosa Pruna ha lamentat que s'estigui "pagant el veto rus" i a "ningú li preocupen" les explotacions que malviuen, com asseguren que és el cas del sector lleter. A més, les centrals lleteres deixen de recollir la llet a alguns ramaders perquè "ja tenen la que sobra de la UE a preu de saldo". Amb tot plegat, la sensació que té Pruna al respecte és que "cap administració fa res i deixen morir un sector que sempre ha fet el que li han manat".

Producció de cereals per demarcació

Lleida ha estat la demarcació on més producció s'ha obtingut, sobretot en ordi, assolint 380.000 tones, mentre que en blat s'han collit 167.100 tones. Quant a l'alfals, la producció ha assolit 1,4 milions de tonelades.

Barcelona ha estat la segona, amb 117.047 tones d'ordi i 99.673 de blat; pel que fa a Girona han estat 83.000 i 50.000 el nombre de tones d'ordi i blat obtingudes respectivament. Finalment Tarragona ha produït 55.000 tones d'ordi i 25.000 de blat.